Belföld

A németek “transztörvényét” a szlovák balliberálisok is támogatják

14 évesek jogi nemváltását is lehetővé tennék

Nyitókép forrása: pixabay.com/illustráció

 

A Progresívne Slovensko balliberális parlamenten kívüli párt besorakozott a vitatott német genderjogi törvényjavaslat mögé. A német kormány lényegében leegyszerűsítené a jogi nemváltást, ráadásul már 14 éves kortól. A PS támogatja a kezdeményezést.

 

A német kormány a múlt hónap közepén mutatta be radikális progresszív javaslatát a nemváltás és a transzszemélyek névváltásának jogi egyszerűsítéséről. A német szövetségi parlament, a Bundestag még idén szavazni fog a módosításról.

 

Az új törvény szerint az “önrendelkezési törvény” alapján a felnőtt emberek különösebb utánajárás nélkül megváltoztathatják nevüket és nemüket hivatalos okmányaikban az anyakönyvi hivataloknál. Jelenleg ilyen változtatáshoz két egymástól független, a témában szakavatott orvosi szakvéleményre és bírósági határozatra van szükség.

 

A nagy port kavaró törvényjavaslat 14 éves kortól gyerekek számára is ugyanezt a jogot biztosítja, feltéve, hogy a szüleik vagy gyámjuk hozzájárul, de nemleges válasz esetén a bíróság felülbírálhatja a döntésüket.  A 14 évnél fiatalabb gyerekek esetében a jogi nemváltást a szülő vagy gyám kérvényezhetné.

 

A szlovák progresszívok teljes mellszélességgel kiállnak a német javaslat mellett. Ezt pedig a Facebookon is megosztották.

 

“A német kormány által előterjesztett törvényjavaslat összhangban van a transznemű személyek jogait illető emberjogi fejlődéssel, ami a transznemű személyek önmeghatározásából indul ki. Szorítunk, hogy ez a törvény minél hamarabb sikeresen átessen a törvényalkotási folyamaton.”

 

A progresszívok állásfoglalása azért sem mellékes, mert az éppen aktuális felmérések szerint 8-10 százalékon állnak, és könnyen kormánytényezővé válhatnak a Hlas és az SaS közreműködésével a következő választások után.

 

Szlovákiában is keltett már politikai hullámokat a nemváltás kérdése. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter nemrég aláírt egy irányelvet, amely lehetővé teszi a nemváltást (jogi értelemben is) sebészi beavatkozás nélkül.

 

Úgy volt, hogy az őt miniszteri székbe juttató OĽaNO és a kormányfő nyomására az irányelvet törli, ám végül csak felfüggesztette. És azt is úgy csinálta, hogy azt a transzneműség kezeléséről szóló eljárás hiányával indokolta. Vagyis amint ezt egy másik irányelvben elfogadja, az eredeti, nemváltó irányelv is hatályba lép.

 

A genderpropaganda tehát nem csak nyugaton képes gyakorlatban is átültetni akaratát. A németekéhez nagyon hasonló, szintén kamaszokra is kiterjedő önrendelkezési gendertörvényt fogadtak el nemrég Spanyolországban is.

 

Körkép.sk, DennikStandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2022. Júl. 06. 05:37

Tisztelt liberálisok a parlamentben szeretném felhívni a figyelmét pár apróságra: - a fent említett téma szenny!!!, - háború folyik, - infláció egyre erősödik, - olaj és gázellátási gondok vannak, - emberek ezrei kerülhetnek az utcára. Van aki ezt felfogja?

    Petike
    2022. Júl. 06. 20:46

    ne aggodj a kovetkezo 4 évben a keleti régiokban 20 000 munkahely létesul JON a VOLVO Kassára mellesleg én is támogatom a PS javaslatát

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket