Ferenc
 • HUF: 418.67
 • USD: 0.98
 • 8 °C
 • 20 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Az SaS felmondja a Koalíciós Szerződést

Új Koalíciós Szerződést várnak Eduard Hegertől, Matovič nélküli kormánnyal

Nyitókép:  SITA/Jana Birošová

 

Koalíciónk legnagyobb baját Igor Matovičnak hívják – jelentette ki Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, miután pártja rendkívüli OT-ülést tartott, hogy eldöntsék, maradjanak-e vagy sem a Heger-kormányban.

 

Az SaS a mai nappal felbontja a Koalíciós Szerződést és azt várja Eduard Heger kormányfőtől, hogy új Koalíciós Szerződést állítson össze. A liberálisok a jövő hét folyamán írásban adják át követeléseiket Hegernek. Igor Matovičcsal mindenesetre nem hajlandóak a továbbiakban együttműködni.

 

Ha Heger nem teljesíti az új szerződésben az SaS követeléseit, és legfőképp Matovič nem mond le (vagy hívják vissza) augusztus 31-ig, akkor az SaS miniszterei lemondanak (a sajtótájékoztatón egyszer sem hangzott el, hogy kilépne az SaS a kormányból).

 

Sulík a sajtótájékoztatón folyamatosan azt hangoztatta, hogy Igor Matovičcsal nem tudnak, nem hajlandóak együttműködni, Sulík a továbbiakban sem fog eljárni a koalíciós tanács üléseire, ahogy a kormányülésekre sem. A liberális pártvezető szerint, ha az OĽaNO azt kérné Matovič visszahívásáért cserébe, hogy távozzon ő is, az SaS átgondolná a lehetőséget.

 

Érdemes kiemelni, hogy a Smer-SNS-Most-Híd kormány idején Andrej Danko ugyanígy a Koalíciós Szerződést mondta fel, majd folytatta a kormányzást Ficoékkal. Mivel az SaS jelenleg már erősebb a parlamentben, mint mikor a Matovič-, ill. Heger-kormányokat megalakították (19 képviselőjük van már, miután felbomlott a Za ludí, és Kolíkováék hozzájuk csapódtak), minden bizonnyal több miniszteri posztot szeretnének kialkudni maguknak, adná magát, hogy a pénzügyminiszteri széket is.

 

Ha az OĽaNO, mint a legnagyobb kormánypárt, elfogadná Sulíkék követeléseit, és lemondatnák saját pártelnöküket, az komoly politikai vereséget jelentene számukra. Ráadásul Sulíkék azután jöttek ki ilyen követeléssel, hogy az OLaNO közleményt adott ki arra vonatkozóan, hogy sem pártelnökük miniszteri poszttól való megfosztását, sem pedig az előrehozott választásokat nem támogatják.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gabor
2022. Júl. 06. 19:28

Ez a kormány ezt érdemli , de bízom benne ,hogy a kopasz ,kormányok megbuktatója , a füves ember is éppen úgy eltűnik a történelem szemétdombjárn , mint a magyarságot eláruló B béla ! A béla kisbetűvel mert még így sem érdemli meg ,hogy leírjuk a nevét ! ! !

  Kósa Zoltán
  2022. Júl. 06. 19:39

  És még egy csepp a pohárba: "Richard Sulík liberális pártelnök és gazdasági miniszter külön sajtótájékoztatón magyarázta a bizonyítványát, miért is nem ő a felelős azért, hogy az uniós olajembargó miatt veszélybe kerül a szlovákiai üzemanyagellátás. Hallgatva az érveit már csak egy kérdés maradt: Sulík alkalmatlan, vagy csak ennyire hidegen hagyja Szlovákia és a szlovákiai polgárok sorsa? Forrás: https://korkep.sk/" ... tehát a bagoly mondja verébnek tipikus esete

  Petike
  2022. Júl. 06. 20:36

  egyértelmuen Sulíkot támogatom igaza van matovičcsal nem lehet egyutt kormányozni.Koszonettel Sulíknak a keleti régiokba és afoképp a magyarok által lakott régiokba a kovetkezo 4 évben kb. 20 000 munkahely létesul a rimaszombati és a szepsii ipari parkokban nem beszélve hogy Kassára érkezik a Volvo autogyár ahol 3500 munkahely létesul nem beszélve a komponensek gyártásárol.Ez nagyon jo hír a keleti régio magyarságának.Csak ebben az évben 2 jelentos kulfoldi befekteto Szlovákiát helyezte elonybe Magyarországgal szemben igen az egyik a Volvo volt a másik pedig a Porsche részleguzeme Postyénben ahol 1500 ember talált szintén munkát.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket