Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Ha valaki a közösségi médiában a kormánykoalíció vezetőinek megnyilvánulásait követi, olyan érzése támad, mintha a koalíció utolsó napjára ébredtünk volna.

 

Hogy miért? A jobboldali liberális SaS ma tartja Országos Tanácsa ülését, melyen elvi döntést hoz a maffiaellenes koalíció további működését illetően.

 

Kiszivárgott hírek szerint, melyeket az SaS vezetőinek nyilatkozatai is megerősítenek, Richard Sulíkék Igor Matovič fejét követelhetik annak érdekében, hogy az SaS ne lépjen ki a kormányból.

 hirdetes_810x300  

 

Legalábbis ezt helyezi kilátásba Grendel Gábor a parlament alelnöke, Jaroslav Naď védelmi miniszter, és ezzel kapcsolatban foglalt állást az OĽaNO országos elnöksége is. A sorok között alig egy hete Richard Sulík is ilyen nyilatkozatot tett.

 

Grendel egyenesen úgy fogalmazott, hogy elképzelhető, hogy a koalíció az utolsó óráit éli. Ugyanakkor óva inti az SaS-t attól, hogy elhamarkodott döntést hozzon.

 

„Meggyőződésem, hogy ha a kormánykoalíció szétesik, azt a választók az előrehozott választások során kegyetlenül számon fogják rajtunk kérni”

 

– írta.

 

Grendel Gábor: Elképzelhető, hogy az utolsó óráit éli a kormánykoalíció

 

A helyzet súlyosságát erősíti a párt erős emberének, Jaroslav Naď-nak a bejegyzése is, aki öt pontba szedve próbál hatni az SaS-ra mai döntésük előtt.

 

Ami érdekes, hogy az SaS részéről egy év után ez már a második kísérlet Igor Matovič politikai likvidálására. Talán már nem is emlékszünk rá, de a választások után nem a jelenlegi kormányfő, Eduard Heger alakíthatott kormányt, hanem Igor Matovič, akinek lemondását épp az SaS kényszerítette ki mondvacsinált okokból, a liberális média (SME, DenníkN, Aktuality.sk) nagy megelégedésére.

 

Matovič akkor vállalta saját politikai felelősségét és lemondott, Richard Sulík nem. A liberálisoknak ez mégsem volt elég. Alig egy év után immár a pénzügyminiszteri székből is eltávolítanák a legerősebb kormánypárt elnökét. Különben bukik a kormány és jöhetnek az előrehozott választások.

 

Az OĽaNO mindenesetre mást nem tehetett az ilyen egyértelmű politikai zsarolás láttán, mint hogy összezár. Előbb Matovič utódja, Heger kormányfő szólalt meg, és próbált ész érvekkel hatni Sulíkékra. Felsorolva a koalíció eddigi eredményeit, a legutóbbi választások tétjét, valamint a koalíció felbomlásának veszélyeit. Egyúttal azt is jelezve, hogy a pártok nem szólhatnak bele egymás személyi jelöléseibe, az ugyanis szembe megy a koalíciós szerződéssel.

 

Hasonló szellemben adott ki nyilatkozatot az OĽaNO elnöksége is, mely kijelentette, hogy amennyiben ilyen követelés megfogalmazódik az SaS részéről, ők nem fognak belemenni abba, hogy Matovič távozzon a kormányból.

 

„Sokkal több minden köt össze bennünket, mint ami elválaszt. Az SaS ma Szlovákia jövőjéről dönt“

 

– áll az OĽaNO állásfoglalásában.

 

Az OĽaNO elutasítja Matovič távozását. A mozgalom felszólította az SaS-t, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz

 

Amennyiben beigazolódik Grendel Gábor sejtetése, mégpedig, hogy egy előre megírt forgatókönyv valósul meg az SaS részéről, akkor az a furcsa helyzet állhat elő Szlovákiában, hogy Sulíkék immár harmadik alkalommal buktathatják meg saját kormányukat. Az utolsó kettőt ráadásul a koalíció 2020-as választási eredmények szerinti második leggyengébb, alig 6,22 százalékos pártjaként viheti végbe.

 

Az SaS döntése később délután 4-6 óra magasságában várható.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!