Nyitókép: Körkép.sk/Buday Mária

 

2022 július 7-én a Komáromi Városi Hivatalban Keszegh Béla polgármester sajtótájékoztatót tartott, melynek keretében hat témakörbe csoportosítva ismertette a várost, valamint a régiót érintő terveket.  Mindezeket kiegészítette még néhány rövidebb információval is.

 

Elsőként egy útfelújításról szerezhettünk tudomást, amely Harcsás települést érinti, mégpedig a város felőli kivezető út kapcsán, ahol az úttest felújítása mellett annak szélesítésére is sor kerül. Mint a polgármester jelezte, az állam általában nem támogatja az útfelújításokat, azonban az említett településen egy jelentős roma közösség él, s mindennek kapcsán a város e szakasz felújítására 460 ezer eurós támogatást kapott.

 

A felújítás mindenképp az egész város érdekét szolgálja, hiszen a térségben sok kiskerttulajdonos is szorgoskodik, emellett a gyűjtőudvar környéke is rendezetté válik. Az említett pénzösszeg a belügyminisztériumtól érkezett, a város pedig azt a pályázatot tudja felhasználni, amit megkapott, s amire kapta, pontosan értelmezve, másra nem használható. 

 hirdetes_300x300  

 

Keszegh Béla polgármester második témaként a termálfürdő felújítására készült tervdokumentációt ismertette. Elmondta, sikerült végre letenni az asztalra egy reális tervdokumentációt, 120 ezer eurós keretösszeggel, amelyet a képviselő-testületnek is bemutattak, és azt el is fogadták.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Megtudhattuk, a fürdőépületben többféle szolgáltatást igénybe vehetnek majd a látogatók, így lesz wellness szolgáltatás, masszázs, szauna, a testedzés különféle divatos formái, jóga, pilates, a szépségápolás felkapott irányzatai, mint a műkörmös, sminkes (s mindezekből következően talán fodrász is.)

 

Persze a víz szerelmesei, a lubickolás, úszás kedvelői is örülhetnek, hiszen itt is újításokra kerül majd sor. A gyerekmedence is bővítve lesz egy hosszabb úszórésszel, így az idelátogató családok teljes skálája megtalálja majd a számítását.

 

A termálfürdő külső egységei, a medencék, a polgármester elmondása szerint rendben vannak, bár az egyik csúszda körül akadtak gondok, de ennek megoldása folyamatban van. 

 

A terv lényege, hogy a termálfürdő ne csak nyáron, a főszezonban, de egész évben működhessen, hiszen az idegenforgalom minden időszakban a város javát szolgálja, a termálvíz pedig kínálja a fejlesztések lehetőségét. A négy és fél milliós terv hat és fél millióra egészül ki, amit bekerülve a városi agglomerációs csoportba sikerült megszerezni. Keszegh Béla polgármester esélyét látja, hogy erre a projektre uniós forrásokat is le tudnak hívni, és látható időn belül Komáromnak egy új fürdője lesz.

 

Harmadik témaként a bérlakások ügye került szóba, amelyről megtudtuk, nem szociális lakások lesznek, hanem fészekrakós startlakások, ám a legalacsonyabb árkategóriában, (de mégsem a legolcsóbb lakások), valamivel a piaci ár alatt. Jelenleg 14 ilyen lakás készül Őrsújfalun, 230 ezer eurós költséggel, ami részben dotáció, plusz hitel, amit az állam biztosított 1%-os kamattal. A bérlakások rezsiköltségét alacsonynak ígérik, ráadásul mindezekhez 21 autó-parkolóhely is rendelkezésre áll majd.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A lakások nagysága egy-, kettő-, illetve háromszobásak, és az igénylők között sorsolással lesznek kiosztva, mert többen jelentkeztek. Újságírói kérdésre azt is megtudtuk, hogy ezeket a lakásokat nemcsak komáromiak igényelhetik, hiszen az is város érdekét szolgálja, ha például fiatal egyetemisták, vagy a szórványból származók éppen Komáromban szeretnének megtelepedni, családot alapítani.

 

Folyamatban van további 16 lakás kialakításának kérvényezése, amit már Nyitra megye jóváhagyott, még Pozsonyból kell a jóváhagyásnak megérkeznie. Egy reprezentatív helyen, a Stefánik park melletti (mögötti) épület átépítéséről van szó, ami korábban a járási hivatal része volt. Itt 16 bérlakás kerülne kialakításra, 50-75 négyzetméteres alapterülettel, napkollektorokkal ellátva, elegáns nagy teraszokkal, nagyon előnyös fekvéssel, s mindezekhez még 22 autó-parkoló is tartozik majd.  

 

A sajtótájékoztató egyik fő témája a területrendezési terv volt, amelybe a városvezetés a lakosságot is szeretné bevonni. A sajtón keresztül is fölkínálják most a lehetőséget, hogy a város lakói bármiféle ésszerű javaslattal bátran forduljanak az önkormányzat irányába. A területrendezési tervvel kapcsolatosan 2024 áprilisától változik a törvény, amely a folyamatok felgyorsítását is célul tűzi ki, például 6 hét alatt meglenne egy építkezési engedély. 

 

A változások értelmében minden városnak lesz saját területrendezési terve. Ezért célszerű, ha a polgárok saját elképzeléseiket ismertetik a városi hivatallal, és ezeket a javaslatokat majd a következő önkormányzat fogja tudni beépíteni a terveibe.

 

Fontos tehát, hogy 2024 áprilisa előtt minden településnek legyen saját területrendezési terve. Ismételten mindenkit biztatnak, hogy most mondják el elképzeléseiket, hogy a következő képviselő-testület ezek szerint alakíthassa programját. Adott tehát a lehetőség területrendezési terv közösségi kialakításában, valamint az is, hogy ebben előbbre lépjenek.

 

Bizonyára sokakat érdeklő témaként merült fel, hogy ismét lesz András-napi vásár, mégpedig november 11–13. között, közel az András-nap naptári ünnepéhez, de ügyelve arra, hogy más nagyobb vásárok időpontjával, például a párkányi Simon-Júdával ne ütközzön.

 

Az ilyen jellegű népünnepélyek a találkozások, a vidám forgatag általában az emberek többségének örömet hoznak, és a város számára pedig 50-60 ezer euró bevételt jelent, amire jelenleg is nagy szükség van. Már elkezdték a szervezést, a rendezvénynek weboldala is lesz.

 

Égetős témaként jelent meg a kialakult gazdasági helyzetből adódóan a város spórolása, amelynek okán a komfortzónákba is szükséges lesz belenyúlni. Keszegh Béla polgármester negatívumként említette, hogy a családbarát csomag az önkormányzatoktól vesz el pénzt, ami Komárom esetében úgy tűnik, 2 millió eurós kiesést fog eredményezni.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Felmerült a kérdés, a spórolás kapcsán mit tudnak tenni. A lényeg az energia spórolására irányul, épületek szigetelésével (pl. VMK, Katonatemplom, Csónakház) napkollektorok szerelésével, világítótestek lecserélésével, ami által a fény is jobb, hatékonyabb lesz (Érintett két iskola, Jókai Mór, valamint a Munka Utcai Alapiskola).

 

Sajnos hozzá kell nyúlni a közvilágításhoz is, részben lámpafejeket cserélnek, amelyek a központból regulálhatók. Már van látható eredmény, egyes városrészekben ezáltal 80 %-os spórolást tudtak elérni, egyrészt mert a fogyasztása jóval alacsonyabb, másrészt éjfél után a felére csökkentik a világítást.

 

Sajnos a megszokott komfortzónát a spórolás olyan formában is érinti, hogy éjféltől a reggeli órákig a külsőbb területeken minden második lámpa világít csak, amit talán könnyebb elviselni, mint a sűrűn lakott területeken.

 

A fent ismertetett témakörökön kívül dióhéjban még néhány téma került szóba, egyrészt a kukatárolók felújításával kapcsolatosan, ami 120 euró volt ebben az évben, összességében pedig 600 eurót tett ki. A polgármester megjegyezte, hogy vannak városok, ahol az ilyen jellegű kiadást a társasházak is saját lakóközösségük pénzkereteiből fedezik, ugyanúgy, ahogy a családi házak esetében szokványos.

 

Keszegh Béla polgármester utolsó témaként megemlítette még, hogy a nyár folyamatában több óvoda és iskola bizonyos részei is felújításra kerülnek.

 

A július 7-i sajtótájékoztató széles körű információt nyújtott Komárom város elkövetkező terveiről.

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.