Belföld

Pohoda-botrány: Célzott propaganda és boszorkányüldözés? Záborská hivatala kiállt Haľko püspök mellett

A cél az volt, hogy Haľko és a gyóntatófülke egyszer s mindenkorra eltűnjön a Pohodáról.

Nyitókép forrása: dennikstandard
Az, hogy valaki véleményével nem értünk egyet, nem vezethet az illető jogainak korlátozásához – jelentette ki az Anna Záborská vezette vallásszabadság védelmére megbízott kormánybiztosi hivatal a Pohoda fesztiválon kirobbant botránnyal kapcsolatban.

 

Történt ugyanis, hogy Jozef Haľko püspök a fesztiválszervezők előzetes jóváhagyásával a Pohoda területén felállított egy gyóntatófülkét. Ezt melegjogi aktivisták nemcsak kifogásolták, hanem szivárványos zászlót aggattak a fülkére és követelték Haľko távozását a rendezvényről. A rendezők ahelyett, hogy kiálltak volna a püspök mellett, őt állították be intoleránsnak és elnézést kértek, hogy egyáltalán helyet adtak neki rendezvényen. Haľko egyelőre nem nyilatkozik az ügyben, a sajtónak sem ad információt vagy interjút a történtekről.

 

A Záborská vezette hivatal állásfoglalásában az olvasható:

 

“A szabadság és demokrácia nemcsak jogokat biztosít, hanem kötelezettségeket is. Ezek közé tartozik a mások jogainak tiszteletben tartása, még azok esetében is, akikkel nem értünk egyet, és ide tartozik még az is, hogy nem akadályozható a másik személy abban, hogy jogait gyakorolja. Az, hogy valakivel nem értünk egyet, nem vezethet az illető jogainak megsértéséhez.”

 

fogalmaz a nyilatkozat. Kiemeli, hogy ha a Pohoda rendezőit értesítették arról, hogy a gyóntatófülkéhez való hozzáférést akadályozzák, azonnal be kellett volna avatkozniuk Haľko jogainak megvédése érdekében.

 

“Sajnos ez nem történt meg. Ehelyett a fesztivál igazgatója elnézés kért, hogy egyáltalán meghívta az eseményre Jozef Haľkot. Így az áldozatból mintha bűnöst csináltak volna”

 

A szomorú eset óta egyébként petíció is indult a püspök támogatására.

 

Király Zsolt: Botrány a Pohodán – A liberálisok kiűzték a köztiszteletben álló egyházi vezetőt a fesztiválról

 

A Postoj beszámolója szerint a gyóntatófülke ellen LGBTI-aktivisták léptek fel, méghozzá verbálisan fenyegették Haľkot, kiabáltak vele, hogy azonnal távozzon a fesztiválról, mert jelenlététől ők “nem érzik magukat biztonságban”. Ezután a fa gyóntatófülkére kiszögeztek egy szivárványos zászlót (a keresztet eltakarva) és ráfirkálták, hogy “BE GAY, DO CRIME” (Legyetek melegek, bűnözzetek).

 

Nem mellékes, hogy már az aktivisták Facebook-bejegyzései is arra utaltak, hogy előre eltervezett akcióról volt szó, melynek célja egyértelmű állásfoglalásra kényszeríteni a Pohoda rendezőit a szivárványos propaganda mellett, és hogy végleg kitessékeljék a fesztiválról a gyóntatófülkét.

 

“Haľko püspök a homofóbia és gyűlölet ismert terjesztője. A szervezők ráadásul propagálják őt az interneten. Felvettük a kapcsolatot az idei fesztivál sztárjainak menedzsereivel, mivel a legtöbbjük nyíltan támogatta az LGBT-személyeket. Meglátjuk, akarják-e, hogy ilyesmivel hozzák összefüggésbe a nevüket. Az egyik zenekar, amelynek nevét nem árulhatom el, de szerepelt a fesztivál reklámszpotjában, már vissza is jelzett nekünk, hogy érdekli a helyzet”

 

Peter Weisenbacher fent idézet szavait az Emberjogi Intézet  tette közzé a Facebookon. Megjegyezzük, hogy ez a szervezet ítéli oda minden évben az Év Homofóbja Díjat is. Nem mellesleg a névleg toleranciát hirdető szervezet évek óta azért tagadja meg a részvételt a Pohodán, mert a szervezők korábban egy alkalommal a pro-life aktivisták mellett adtak nekik helyet.

 

Az LGBTI-aktivisták boszorkányüldözése bevált. A Pohoda szervezői ahelyett, hogy mértékletességre intették volna a vérszemet kapott szivárványosokat, melléjük álltak, méghozzá bűnösnek kiáltva ki Haľko püspököt.

 

Michal Kaščák igazgató a következőket nyiltkozta:

 

“Úgy hittük, hogy megmutatjuk, mennyivel toleránsabbak vagyunk, mint ő [Haľko]. Azt, hogy hajlandó volt eljönni, egyfajta önreflexiónak tartottuk, meg voltunk róla győződve, hogy a kölcsönös párbeszéd majd korrigálhatja korábbi szerencsétlen kijelentéseit az LGBTIQ+ személyekkel kapcsolatban.”

 

Rosszul mértem fel a helyzetet, tudatosítom, hogy Haľko jelenléte sokak számára sértő lehet, ezért utólag a döntésünket hibásnak tartom. Olyan információm van, hogy (most tessék figyelni, hogyan torzul a valóság a tévékamerák előtt – a szerk.az érintett kisebbség képviselőinek párbeszédet célzó igyekezete ellenére sem hangzott el megértésre vagy toleranciára utaló kijelentés a püspök részéről. Ez számomra hatalmas csalódás volt”

 

fogalmazott a rendezvény főszervezője.

 

Az LGBTIQ+ személyek aktivistái pedig a Facebookon diadalittasan közölték:

 

“Sikerült. (…) A homofób Haľko püspök többet nem lesz ott a Pohodán”

 

Körkép.sk, DennikStandard, Postoj

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2022. Júl. 13. 18:15

Katolikus keresztény vagyok - "homofób". Nézetem szerint a társadalom alapja a család. A család alapja az apa, az anya és a gyermek. A gyermek áldás, a nem életmentő abortusz bűn. A gyermekek megrontása felvilágosítás, érzékenyítés címszó alatt szintén bűn.

  Petike
  2022. Júl. 14. 08:03

  igen és amikor a részegen hazameno apa aki a család alapja jol osszeveri a feleségét és a gyerekét az ugye tuti kedves katolikus keresztény Kosa Zoltán Szlovákiában de lehet hogy másutt is minden negyedik no eroszaknak van kitéve a ferki részérol.Ja és nem beszélve arrol hogy hány katolikus pap eroszakolt meg kiskoru gyerekeket.A 2021es népszámlálás alapján ugyanis rohamosan csokken a katolikus hivok száma és egyre jobban novekszik az ateisták száma.

   kulcsargeza
   2022. Júl. 14. 09:03

   Mi a libsi Petike? Önjelölt kisisten, aki azt hiszi, hogy neki egyszerűen mindent lehet.

   Kósa Zoltán
   2022. Júl. 14. 19:35

   Engedtessék meg a felvetés, csak nem bántalmazták Önt gyerekkorában? Csak nem katolikus családban nevelkedett? Volt dolga egyházi személy által elkövetett erőszaknak? Nagyon sajnálom, ha ezen felvetések bármelyike megtörtént, ebben az esetben az adott személy igenis bűnt követett el,... az adott személy, nem szervezet, nem felekezet, nem a papság, nem részeg apa, hanem "a" részeg apa. Péter képzelje apa vagyok, nem járok szórakozóhelyekre, kocsmákba, nem verem a családomat, akik nagykorúak, sem az unokáimat. Nagyon szertetem őket, ahol tudok segítek nekik, pedig templomba járó katolikus családapa vagyok...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket