Nyitókép forrása: dennikstandard
Az, hogy valaki véleményével nem értünk egyet, nem vezethet az illető jogainak korlátozásához – jelentette ki az Anna Záborská vezette vallásszabadság védelmére megbízott kormánybiztosi hivatal a Pohoda fesztiválon kirobbant botránnyal kapcsolatban.

 

Történt ugyanis, hogy Jozef Haľko püspök a fesztiválszervezők előzetes jóváhagyásával a Pohoda területén felállított egy gyóntatófülkét. Ezt melegjogi aktivisták nemcsak kifogásolták, hanem szivárványos zászlót aggattak a fülkére és követelték Haľko távozását a rendezvényről. A rendezők ahelyett, hogy kiálltak volna a püspök mellett, őt állították be intoleránsnak és elnézést kértek, hogy egyáltalán helyet adtak neki rendezvényen. Haľko egyelőre nem nyilatkozik az ügyben, a sajtónak sem ad információt vagy interjút a történtekről.

 

A Záborská vezette hivatal állásfoglalásában az olvasható:

 

„A szabadság és demokrácia nemcsak jogokat biztosít, hanem kötelezettségeket is. Ezek közé tartozik a mások jogainak tiszteletben tartása, még azok esetében is, akikkel nem értünk egyet, és ide tartozik még az is, hogy nem akadályozható a másik személy abban, hogy jogait gyakorolja. Az, hogy valakivel nem értünk egyet, nem vezethet az illető jogainak megsértéséhez.”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmaz a nyilatkozat. Kiemeli, hogy ha a Pohoda rendezőit értesítették arról, hogy a gyóntatófülkéhez való hozzáférést akadályozzák, azonnal be kellett volna avatkozniuk Haľko jogainak megvédése érdekében.

 

„Sajnos ez nem történt meg. Ehelyett a fesztivál igazgatója elnézés kért, hogy egyáltalán meghívta az eseményre Jozef Haľkot. Így az áldozatból mintha bűnöst csináltak volna”

 

A szomorú eset óta egyébként petíció is indult a püspök támogatására.

 

Király Zsolt: Botrány a Pohodán – A liberálisok kiűzték a köztiszteletben álló egyházi vezetőt a fesztiválról

 

A Postoj beszámolója szerint a gyóntatófülke ellen LGBTI-aktivisták léptek fel, méghozzá verbálisan fenyegették Haľkot, kiabáltak vele, hogy azonnal távozzon a fesztiválról, mert jelenlététől ők „nem érzik magukat biztonságban”. Ezután a fa gyóntatófülkére kiszögeztek egy szivárványos zászlót (a keresztet eltakarva) és ráfirkálták, hogy „BE GAY, DO CRIME” (Legyetek melegek, bűnözzetek).

 

Nem mellékes, hogy már az aktivisták Facebook-bejegyzései is arra utaltak, hogy előre eltervezett akcióról volt szó, melynek célja egyértelmű állásfoglalásra kényszeríteni a Pohoda rendezőit a szivárványos propaganda mellett, és hogy végleg kitessékeljék a fesztiválról a gyóntatófülkét.

 

„Haľko püspök a homofóbia és gyűlölet ismert terjesztője. A szervezők ráadásul propagálják őt az interneten. Felvettük a kapcsolatot az idei fesztivál sztárjainak menedzsereivel, mivel a legtöbbjük nyíltan támogatta az LGBT-személyeket. Meglátjuk, akarják-e, hogy ilyesmivel hozzák összefüggésbe a nevüket. Az egyik zenekar, amelynek nevét nem árulhatom el, de szerepelt a fesztivál reklámszpotjában, már vissza is jelzett nekünk, hogy érdekli a helyzet”

 

Peter Weisenbacher fent idézet szavait az Emberjogi Intézet  tette közzé a Facebookon. Megjegyezzük, hogy ez a szervezet ítéli oda minden évben az Év Homofóbja Díjat is. Nem mellesleg a névleg toleranciát hirdető szervezet évek óta azért tagadja meg a részvételt a Pohodán, mert a szervezők korábban egy alkalommal a pro-life aktivisták mellett adtak nekik helyet.

 

Az LGBTI-aktivisták boszorkányüldözése bevált. A Pohoda szervezői ahelyett, hogy mértékletességre intették volna a vérszemet kapott szivárványosokat, melléjük álltak, méghozzá bűnösnek kiáltva ki Haľko püspököt.

 

Michal Kaščák igazgató a következőket nyiltkozta:

 

„Úgy hittük, hogy megmutatjuk, mennyivel toleránsabbak vagyunk, mint ő [Haľko]. Azt, hogy hajlandó volt eljönni, egyfajta önreflexiónak tartottuk, meg voltunk róla győződve, hogy a kölcsönös párbeszéd majd korrigálhatja korábbi szerencsétlen kijelentéseit az LGBTIQ+ személyekkel kapcsolatban.”

 

Rosszul mértem fel a helyzetet, tudatosítom, hogy Haľko jelenléte sokak számára sértő lehet, ezért utólag a döntésünket hibásnak tartom. Olyan információm van, hogy (most tessék figyelni, hogyan torzul a valóság a tévékamerák előtt – a szerk.az érintett kisebbség képviselőinek párbeszédet célzó igyekezete ellenére sem hangzott el megértésre vagy toleranciára utaló kijelentés a püspök részéről. Ez számomra hatalmas csalódás volt”

 

fogalmazott a rendezvény főszervezője.

 

Az LGBTIQ+ személyek aktivistái pedig a Facebookon diadalittasan közölték:

 

„Sikerült. (…) A homofób Haľko püspök többet nem lesz ott a Pohodán”

 

Körkép.sk, DennikStandard, Postoj

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!