Nyitókép: pxhere.com

 

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentésében a korrupciós ügyek kivizsgálásának hatékonysága érdekében a szlovák főügyész jogköreinek korlátozását javasolja.

 

Az EB jelentésében az alkotmányos tisztviselők letartóztatásával kapcsolatban hívja fel a figyelmet a főügyész hatáskörére.

 

„Ahogy a Velencei Bizottság már javasolta, az Európai Bizottság a főügyész jogkörének megnyirbálást és a Büntetőtörvénykönyv 363-as paragrafusának módosítását javasolja. A Bizottság nagyra értékeli, hogy az igazságügyi minisztérium azon dolgozik, hogy módosítsa ezt a bekezdést, és hangsúlyozza, hogy egy ilyen változtatás összhangban lenne az ügyészség autonómiájára és függetlenségére vonatkozó európai normákkal”

 

fogalmazott közleményben Peter Bubla, a szlovák igazságügyi minisztérium szóvivője.

  hirdetes_300x300   

 

A Bizottság értékelése szerint Szlovákiának egyes területeken sikerült változtatásokat végrehajtania, míg más területeken egy helybe toporog. A tárca közlése szerint az EB jelentésében objektívan megnevezi a pozitív és negatív tendenciákat is a jogállamiság elveinek alkalmazásában.

 

Az EB hat fő ajánlást fogalmazott meg Szlovákiával szemben, úgy mint a lobbizás területét szabályozó javaslatok benyújtását, az összeférhetetlenséggel és a vagyontárgyak elismerésével kapcsolatos jogszabályok megerősítését, a bűnüldöző hatóságok közötti koordináció javítását és az ügyészi döntések objektivitásának biztosítását, további garanciákat nyújtását az újságírók biztonságának javítására.

 

Javasolják a közmédia függetlenségének növelését is, melynek működését kritikával illették.

 

sita

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!