Nyitókép: SITA/WBN-kollázs

 

Az SaS indokolatlannak tartja Igor Matovič (OĽaNO) Zuzana Čaputová államfővel szembeni bírálatát, aki az Alkotmánybíróságához fordult a jóváhagyott családtámogatási csomaggal kapcsolatban.

 

„Az államfő asszony döntése megerősítette a fékek és ellensúlyok rendszerének fontosságát a demokráciában. Ez egyértelmű jelzés arra, hogy a parlament és a kormány nem sértheti meg önkényesen a törvényt. Az elnök asszony élt alkotmányos hatáskörével, Igor Matovič pedig törvénysértést követett el a jogalkotási folyamat megerőszakolásával. Ezért ebben az ügyben indokolatlan az államfővel szembeni kritika”

 

– mondta Richard Sulík, az SaS elnöke.

 

 hirdetes_400x285  

Az SaS szerint helyes, hogy az elnök a parlament és a kormány ellenőrzőjeként működik.

 

 „Az eljárása a családtámogatási csomag esetében helyes, hiszen alkotmánysértés mellett költségvetési felelősségi szabálysértés és diszkrimináció gyanúja is felmerült. Az államfő előre tájékoztatta a képviselőket, hogy ha megtörik a vétóját az Alkotmánybírósághoz kell fordulnia. A képviselőknek lehetőségük volt arra, hogy ne törjék meg vétót, csak a 2022-ben érvényes törvényrészeket hagyják jóvá, a többit pedig engedjék át a megfelelő eljárásnak, elkerülve ezzel az Alkotmánybíróságot. Ez azonban nem történt meg, az elnök vétóját a fasisztákkal együtt megtörték. Ezért nincs mit felróni az elnök asszonynak”

 

– tette hozzá Branislav Gröhling, az SaS alelnöke, oktatási miniszter.

 

A témához kapcsolódó cikk:

 

Matovič: Čaputová vérre menő küzdelmet folytat. A családok neki csak számok

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.