Jeromos
  • HUF: 421.17
  • USD: 0.98
  • 13 °C
  • 20 °C
Belföld

AKO-felmérés: A megkérdezettek több mint fele úgy véli, hogy a négyes koalíció nem fog kitartani a választási időszak végéig

A jelenlegi kormány megmaradásában a Pozsonyi kerület lakosai bíznak a leginkább.

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A négyes koalíció a jelenlegi összetételében nem fog kitartani a választási időszak végéig – véli a megkérdezettek több mint fele. Mindez az AKO ügynökség felméréséből derült ki, amelyet a Joj Televízió számára készített július 7. és 14. között.

 

„Az SaS felmondta a koalíciós szerződést, és azt kéri az OĽaNO párttól, hogy Igor Matovič távozzon a kormányból. Ha ez augusztus 31-ig nem történik meg, az SaS miniszterei lemondanak – kilépnek a kormánykoalícióból. Ön szerint a négyes koalíció a jelenlegi összetételében kitart vagy sem a választási időszak végéig?“ – tették fel a kérdést a közvélemény-kutatásban részt vevő adatközlőknek.

 

A választási időszak végéig tartó kormányzással kapcsolatban a fiatalok a legbizalmatlanabbak

 

Az 1000 megkérdezettnek mindössze 8,4 százaléka válaszolt úgy, hogy a kormány biztosan kitart, 26,5 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy valószínűleg kitart. A válaszadók 34,1 százaléka szerint a kormány biztosan nem fog kitartani és szét fog esni, 20,5 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy valószínűleg nem fog kitartani és szét fog esni, ami együttesen a jelenlegi kormány kormányzási képességében kételkedők 54,6 százalékát jelenti.

 

A maradék 10,5 százalék nem tudta, vagy nem kívánt nyilatkozni a kérdésről. Körülbelül ugyanakkora bizalommal vannak a kormány iránt a férfiak és a nők. A legnagyobb különbség a férfiak és a nők véleménye között a „a kormány biztos nem fog tartani, szétesik“ kategóriában volt, ahol a férfiak 25 százaléka ért egyet ezzel a kijelentéssel, még a nőknek a 16 százaléka. A felmérés szerint a jelenlegi kormánynak a választási időszak végéig történő kormányzásával kapcsolatban a legnagyobb bizalmatlanság a 18–33 év közöttiek korosztályban van, ahol ez összesen 61 százalék.

 

A jelenlegi kormány megmaradásában a Pozsonyi kerületben bíznak a leginkább

 

Azt a lehetőséget, hogy valószínűleg kitart a kormány, a felsőfokú végzettségűek fogadják el leginkább – 33 százalék, legkevésbé pedig az érettségivel nem rendelkezők – 25 százalék.

 

A felmérés szerint a Pozsonyi kerületben bíznak a leginkább abban (45 százalék), hogy a jelenlegi kormány a választási időszak végéig kormányozni fog, legkevésbé pedig a Kassai kerületben (29 százalék). A kormány összeomlásának lehetősége felé legtöbben a Nyitrai kerületben (60 százalék) hajlanak, legkevésbé pedig a Pozsonyi kerületben (54 százalék).

 

A jelenlegi kormány megőrzésében a 34–49 év közöttiek és a 66 év felettiek bíznak a leginkább, a főiskolai végzettségűek, a Pozsonyi, Zsolnai, Nagyszombati és a Besztercebányai kerületben lakók, a szlováktól eltérő vagy magyar nemzetiségű állampolgárok, valamint az OĽaNO, Nova, Keresztény Unió, Alulról Jövő Változás (Zmena zdola), KDH, Sme rodina és az SNS választói.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket