Nyitókép: TA3/screenshot

 

Ha Sulík és Matovič nem kötnek kompromisszumot, a kormány szétesik – jelentette ki a TA3 Politikában c. vitaműsorában Boris Kollár, aki azt tanácsolta a két pártelnöknek, hogy tárgyaljanak és jussanak egyezségre.

 

Kollár szerint neki is kompromisszumot kell kötnie, ezért hajlandó tárgyalni a koalíciós szerződés módosításáról, ami az SaS egyik követelménye. Mindezek ellenére úgy véli, hogy a koalíciós szerződés jó, a fő probléma, hogy Sulík nem akarja, hogy Igor Matovič legyen a pénzügyminiszter. A Sme rodina elnöke szerint a koalíciós válság Sulík és Matovič problémája, amit nekik kettejüknek kellene megoldaniuk.

 

A házelnök elmondása szerint a Sulík és Matovič közötti ellenségeskedés olyan erős, hogy nem is terveznek egymással személyes tárgyalásokat. Ennek ellenére működik a kormány, és az utolsó tárgyaláson Sulík is jelen volt.

 hirdetes_300x300  

 

Kollár azt is megjegyezte, hogy az ügyvivő kormányt elutasítják. Egyúttal ígéretet tett vitapartnerének, Peter Pellegrininek arra, hogy szeptemberben alkotmánymódosító javaslatot nyújt be a parlamentbe annak érdekében, hogy a kormányt referendummal is vissza lehessen hívni.

 

Kollár állítása szerint gondja lenne azzal, ha kisebbségi kormány esetén a fasiszták szavazataitól függenének.

 

„Biztosan nem szeretnék egy olyan kormány tagja lenni, amely az ĽSNS-től függ. Ezt elutasítom“

 

– mondta, hozzátéve, hogy ez elkerülhető, hiszen a független képviselők között még vannak „konzervatív erők“. Másrészt a Sme rodina elnökének nincs problémája azzal, ha az ĽSNS-esek támogatják a koalíciós törvényeket. Azt viszont leszögezte, a kormány „nem engedheti meg, hogy a fasiszták madzagon rángassák“.

 

Peter Pellegrini úgy véli, Sulíknak kapóra jöhet a koalícióból való távozás azok miatt a problémák miatt, amivel az országnak a közeljövőben kell szembenéznie.

 

 „Richard Sulík látja, hogy mi fog az országra zúdulni, ezért jobbnak látja, ha távozik ebből a kormánykoalícióból. Ősszel, ha nem lesz energia, ha jövőre extrém drága lesz, és ha nem lesz mivel etetni az állatainkat, akkor Sulíknak ebből logikusan az következett, jobb lesz, ha nem lesz része ennek a kormánykoalíciónak“

 

– jegyezte meg Pellegrini, hozzátéve, hogy a kormányválságra az egyetlen normális megoldás az előrehozott választás.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.