Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Eduard Heger miniszterelnök és az OĽANO mozgalom prioritása a négyes koalíció megőrzése. Veronika Remišová, a Za ľudí pártelnöke szintén a négyes koalícióban való kormányzást tartja a legjobb politikai megoldásnak, az SaS viszont ragaszkodik ahhoz a követeléséhez, hogy az OĽANO elnöke, Igor Matovič távozzon a kormányból. Amennyiben ez a követelésük nem teljesül, a liberálisok távoznak a kormányból – reagáltak a koalíciós pártok Boris Kollár vasárnapi kijelentésére. A Sme rodina elnöke vasárnap a TA3 politikai vitaműsorában azt mondta, nem értene egyet egy olyan kisebbségi kormánnyal, amely az ĽSNS képviselőinek szavazataitól függene. Amennyiben ez a veszély fennállna, akkor inkább az előrehozott választást támogatná, ami szerinte jobb megoldás, mint egy esetleges ügyvivő kormány.

 

Bár a kormányfő a Zuzana Čaputová államfővel folytatott pénteki találkozója után a jelenlegi koalíciós válság megoldásának részeként különféle lehetséges forgatókönyveket is elismert, egyértelműen a négyes koalíció megőrzését jelölte meg prioritásként.

 

„Csak négyes koalícióként tudjuk a szükséges reformokat átültetni, és egyben politikai hátteret teremteni a bűnüldöző szervek zavartalan munkájához, akik a maffiaállamot igazságos demokráciává alakítják”

 

 hirdetes_400x285  

– írta Heger szombaton a közösségi oldalán.

 

Kollár szavaira reagálva az OĽANO hétfőn megismételte, továbbra is az az érdekük, hogy a koalíció a jelenlegi felállásban fejezze be a kormányzást a választási időszak végéig. Kihangsúlyozták, hogy maximálisan a jelenlegi válság megoldására és a kormányprogram teljesítésére koncentrálnak. „Nincs időnk egyetlen koalíciós partner személyes traumáival és fájdalmaival foglalkozni“ – mondták.

 

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke a négyes koalíciót tartja a legjobb politikai megoldásnak, és felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes tárcák közötti együttműködés jól működik. „A cél egy négyes koalíció, de szeptemberben majd meglátjuk“ – mondta a további lehetséges fejleményekkel kapcsolatban.

 

Az SaS nem változtat álláspontján, amelyet július elején hagyott jóvá az Országos Tanácson.

 

„Miután július 6-án kiléptünk a koalícióból, készen állunk egy új koalíciós szerződés aláírására, amiből egyértelműen kiderül, hogy Igor Matovič nem lesz tagja a leendő kormánynak. Ha ez nem történik meg, akkor az SaS miniszterei augusztus 31-én kilépnek a kormányból ”

 

– jelentették ki a liberálisok.

 

A kormányfő közlése szerint a nyár folyamán még tárgyalni fognak a koalícióban, feltételezése szerint az eredmény valószínűleg csak az utolsó órákban születik meg.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!