Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Maroš Žilinka főügyész két hónapos (55 napos) késedelmet állapított meg a Robert Fico exkormányfő és Robert Kaliňák exbelügyminiszter (mindketten Smer) elleni Alkony akció eljárás menetében. Emiatt felszólította a Speciális Ügyészséget, hogy hozzanak döntést az eljárás elleni panaszok kapcsán.

 

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) még áprilisban hajtotta végre az Alkony fedőnevű akciót, amelyben Robert Fico és Robert Kaliňák voltak az elsőrendű érintettek. Az akció kapcsán bűnszervezet létrehozásával és hivatali hatáskörrel való visszaéléssel vádolták meg őket. Fico az eljárás ellen panaszt nyújtott be, ám az ebben illetékes Speciális Ügyészség máig nem hozott döntést.

 

Fico ügyvédje aztán nyílt levélben követelte, hogy Maroš Žilinka főügyész kezdjen vizsgálódni az ügyben a késedelem miatt. Žilinka végül Ficóéknak adott igazat, 55 napos késedelmet állapítva meg. Ez amiatt történt, hogy a rendőrség késve adta át a nyomozati iratokat a Speciális Ügyészségnek, majd késve érkeztek a panaszról döntő ügyészhez is. Žilinka felszólította Daniel Lipšic speciális ügyészt, hogy hozzon olyan intézkedéseket, amelyek megakadályozzák a további időhúzást.

 

 hirdetes_300x300  

A speciális ügyész szerint Žilinka döntése megalapozatlan, egyébként sincs hatásköre, hogy ilyen megállapításokat tegyen. A Speciális Ügyészség állítja, minden törvényileg előírt határidőt betart az eljárás során.

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!