Nyitókép: SITA/Marek Mrviš

 

A Pozsonyi Kerületi Bíróság teljes mértékben megerősítette, hogy Ľuboš Blaha (Smer-SD) parlamenti képviselő jogtalanul avatkozott be Zuzana Čaputová államfő jogaiba. Blaha köteles tartózkodni a további verbális támadásoktól és hamis információk terjesztésétől. E határozat ellen már nem lehet fellebbezni – tájékoztatott Jozef Matej, az elnöki hivatal kommunikációs osztályának igazgatója.

 

„Még a politikában sem határtalan a szólásszabadság, és nem lehet vele durva hazugságokat és sértéseket takargatni. Bízom benne, hogy ez az ítélet segíti a politikai kultúránkat, és mindenki figyelembe veszi, akinél a rágalmazás általánossá politikai eszközzé vált”

 

– reagált az államfő a bíróság döntésére.

 

 hirdetes_300x300  

Čaputová márciusban a rendkívüli intézkedések intézményét alkalmazta, hogy megvédje személyét a képviselő ismételt vulgáris és verbális támadásaival szemben.

 

„A Pozsonyi I-es Járásbíróság annak idején arra kötelezte a képviselőt, hogy tartózkodjon olyan hamis állítások közzétételétől és terjesztésétől, amelyek szerint a Szlovák Köztársaság elnöke áruló, idegen hatalmak ügynöke, vagy hogy az Egyesült Államok irányítása alatt áll“

 

– magyarázta Matej.

 

Matej elmondása szerint a kerületi bíróság teljes mértékben egyetértett a kiadott rendkívüli intézkedés indokolásával, és megerősítette, hogy Blaha képviselő szóban forgó nyilatkozataiban nem szerepel érdemi, racionális érvelés, illetve az állított tények magyarázatára és bizonyítására tett kísérlet. „Az ilyen állítások terjesztésének tilalma nemcsak a közösségi oldalakra korlátozódik, hanem minden nyilvános megjelenésre vagy kommunikációra“ – tette hozzá.

 

A kerületi bíróság egyúttal azt is megerősítette, hogy a közösségi oldalon közzétett több mint kéttucatnyi státusz egy részének végleges eltávolítására irányuló végzés indokolt volt, és nem minősül a képviselő jogaiba való indokolatlan beavatkozásnak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.