Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Nagyjából másfél hónappal ezelőtt ígérte meg Sulík azt, hogy „napok kérdése,” és az általános memorandumból szerződés lesz, azaz életbe lép a „rászoruló” háztartásokra vonatkozó villanyáram-ársapka. Koalíciós válságra van energia, a szerződés azonban azóta is késik, ami a gyakorlatban azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a háztartások akár 1800 eurós többletköltséggel is szembesülhetnek (Az ÚRSO példáit lejjebb olvashatják.)

 

Az Árszabályozási Hivatal arra figyelmeztetett hétfőn, hogy a fogyasztók veszélyeztetett körére vonatkozó villanyáram szabályozott jövő évi ára az augusztus 1. és szeptember 30. közötti piaci árindexből indul ki.

 

A másik probléma, hogy a Richard Sulík gazdasági miniszter gondjaira bízott ársapka részleteinek kidolgozása még mindig nem ért véget. Amikor az energiaválság kapcsán Sulík Matovičcsal közös sajtótájékoztatón bejelentette az áramár befagyasztását, akkor még csak a memorandumot írták alá. Hányzott a konkrét szerződés, amely a memorandum implementációját, a szabályokat és más részleteket rögzíti. Ennek hiányában pedig a Szlovák Villamosművek (Slovenské elektrárne) nem nagyon tud mit kezdeni a helyzettel.

 

 hirdetes_300x300  

Rendkívüli intézkedések nélkül az a veszély fenyeget, hogy egy átlagos szlovákiai háztartás éves energiaköltsége 1782 euróval is emelkedhet a jövő évben – mondja az ÚRSO.

 

„Mivel jelenleg nincs ismert kötelező érvényű jogi aktus arra, hogyan lesz elérhető a memorandumban rögzített villanyáram – vagy az abból származó hozam – a szolgáltatók és a célfogyasztók számára, nagy a valószínűsége annak, hogy az áramszolgáltatók a szabályozott szegmensek fogyasztói számára a jelenleg érvényes kötelező szabályok alapján kezdik meg a villanyáram megvásárlását”

 

fogalmazott a hivatal, utalva arra, hogy mivel nincsenek lefektetve az ígért szabályok, az áramszolgáltatók kénytelenek a nem befagyasztott árból kiindulva megvásárolni (leszerződni) a fogyasztóiknak szánt árammenyiségeket.

 

Ha viszont először a piaci áron szerzik be az áramot, és csak utána kényszerítik őket rá a memorandumba foglalt ársapka betartására, fennáll a veszélye annak, hogy a szabályozott, befagyasztott árú villany ára el sem jut a célcsoporthoz. A másik lehetőség, hogy az áramszolgáltatók kompenzációs igényt nyújtanak be a feleslegesen megvásárolt villanyáram után.

 

Az Árszabályozási Hivatal azt javasolja, hogy előbb a jogi eljárást és szabályozást kellene lefektetni.

 

Az ÚRSO egyébként elismeri, hogy elég bonyolult problematikáról van szó, ezért összeállított egy különböző eseteket tartalmazó táblázatot. Ez azt mutatja meg, hogy mennyivel nőnek egy átlagos háztartás kiadásai 2022 és 2023 viszonylatában akkor, ha az aláírt memorandumot végül az illetékesen nem ültetnék át a gyakorlatba:

 

Adatok: ÚRSO. Kattintson a táblázatra a nagyításért

 

Az ÚRSO szerint ezek az adatok csak becslések,még ha pontosan és iszonyatosan nagy számokat tartalmaznak. Egy elektromos árammal fűtő, vizet melegítésre, főzésre stb. használó háztartás éves kiadásai közel 1800 euróval emelkednének. Havi lebontásban ez csaknem 150 euró plusz kiadást jelent.

 

Azért ezt az esetet emeltük most ki, mert a memorandum a villanyáram-ársapkára vonatkozik. Ugyanakkor az áramot és gázt egyaránt használó háztartások átlagos kiadásai több mint 2900 euróra is nőhetnek.

 

„Ma már világos, hogy az állam egyetlen intézkedése sem képes teljesen semlegesíteni a piaci energiaárak fogyasztókra gyakorolt szélsőséges hatásait. De az állam intézkedései legalább részben csökkenthetik ezeket a hatásokat, ám hatékonyságuk attól függ majd, milyen gyorsan tudják azokat elfogadni, lesz-e elég erőforrás és hogyan ültetik át őket a gyakorlatba”

 

mondta Andre Juris, az ÚRSO elnöke.

 

Sulík villanyáram-ársapkája: A kedvezményes ár csak bizonyos fogyasztásig lesz elérhető, azon túl brutális lesz a drágulás

 

Brutálisan elszáll a gáz ára, a villanyáram ígért befagyasztására sincs még garancia

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!