Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Összeomlás szélén a szlovák egészségügy – a nyitrai kórházban átmenetileg be kellett zárni a gyerek intenzívet

Nincsenek orvosok, nővérek, Peter Visolajský szerint országszerte történhetnek átmeneti osztálybezárások

Nyitókép: SITA

 

A Nyitrai Egyetemi Kórház átmenetileg bezárta gyermek intenzívosztályát (JIS). A kórház titkársága arról tájékoztatott, hogy ennek oka az egészségügyi nővérek koronavírus-fertőzés miatti nagy számú hiányzása.

 

Peter Visolajský szakszervezeti elnök – egyúttal az említett nyitrai kórház gyermekorvosa – ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a fő indok az egészségügyi személyzet hosszú távú aluldimenzionáltásga, ami egyébként országos probléma. Pozsonyban például könnyen előfordulhat, hogy a kismamák nem tudnak abban a kórházban szülni, ahol szeretnének, mert hiány van az egészségügyi személyzetből.

 

A Nyitrai Egyetemi Kórház Gyermek- és Serdülő Klinikáján, ahova a gyermek intenzív is tartozik, jelenleg 5 atesztációval rendelkező, gyakorlott gyermekorvos és öt nővér dolgozik.

 

“Legalább további öt atesztált orvosra és 5 nővérre lenne szükségünk. Ha csak feleennyien vannak és valaki kiesik közülük, akár betegség vagy szabadság miatt, törvényszerű, hogy jelentősen mutatkozik meg”

 

konstatálta Visolajský.

 

A gyermekorvos és szakszervezeti vezető szavai szerint a jelenlegi helyzetet az egészségügyi dolgozók hiányából adódóan már nem tudják kezelni az egyes kórházak, a helyzet központi rendszerszintű megoldást követel. A szakszervezetek már hosszú ideje figyelmeztetnek az egészségügyi dolgozók hiányára, Visolajský szerint pedig egyre többször fog előfordulni, hogy a kórházakban egész osztályokat kell bezárni a munkaerőhiány miatt.

 

A nyitrai gyermek intenzívosztály jelen állás szerint szeptember elejéig marad zárva, Visolajský szerint pedig kérdéses, hogy utána mi lesz.

 

A mentőszolgálati központ tisztában van a kialakult helyzettel, Alena Krčová szóvivő szerint a gyermek pácienseket az eddigi gyakorlat szerint beszállítják a felvételi rendelőbe, az ott szolgálatot teljesítő orvos kiértékeli a gyermek állapotát, stabilizálja, szükség esetén pedig átszállítják egy másik kórházba, ahol felveszik az intenzív osztályra.

 

Az egészségügyi minisztériumtól, bár az orvoshiány a körzeti rendelőket és kórházakat egyaránt érinti, egyelőre nem érkezett olyan javaslat, mely megoldaná a problémát. Az egyetlen rendszerszintű intézkedés, melyet belebegettek, két új kórház építése, valamint a kórházak új típusú besorolása. Ez azonban az orvos- és nővérhiányt nem oldja meg.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket