Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL/illusztráció

 

Még 24 napja maradt az idei őszi megyei és helyhatósági választások potenciális jelöltjeinek, hogy bejelentsék szándékukat a hatóságoknak. A jelöltlistákat a jelöltek és a politikai pártok augusztus 30-ig adhatják le, tehát legkésőbb 60 nappal a választások napja előtt. Az egybevont helyhatósági és megyei választásokra október 29-én kerül sor.

 

Polgármesternek, megyefőnöknek és képviselőnek lehet indulni függetlenként és pártszínekben, a pártoknak lehetőségük van koalíciókat alkotni vagy közös listát leadni.

 

Helyi önkormányzati képviselőnek bejelentett állandó lakhellyel kell rendelkeznie azon a településen, ahol indulni szeretne, csak 18 éven feletti személy indulhat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy legkésőbb a választások napjáig be kell töltenie 18. életévét. A polgármester esetében az alsó korhatár 25 év.

 

 hirdetes_400x285  

A megyei önkormányzat képviselőjének az a személy jelöltetheti magát vagy jelölhető, aki az adott megye körzetéhez tartozó településen vagy katonai körzetben rendelkezik állandó lakhellyel. Itt is érvényes, hogy a jelölt a választások napján nem lehet fiatalabb 18 évnél. A megyefőnökjelölteknél hasonló a helyzet, kivéve, hogy az alsó korhatár 25 év.

 

A független jelölteknek le kell adniuk a választóktól előzetesen begyűjtött aláírásokat tartalmazó ívet. A minimálisan szükséges aláírások száma a települések nagyságót függ. A függetlenként induló megyefőnökjelöltek számára 1000 támogató aláírásra van szükségük, a független megyei önkormányzati képviselőjelöltek esetében 400 aláírás szükséges.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!