Augusztus 30-ig lehet leadni a helyhatósági és megyei választások jelöltlistáit - Körkép.sk
Gedeon, Johanna
  • HUF: 386.07
  • USD: 1.08
  • 1 °C
  • 11 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Augusztus 30-ig lehet leadni a helyhatósági és megyei választások jelöltlistáit

Ketyeg az óra, még 24 nap

Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL/illusztráció

 

Még 24 napja maradt az idei őszi megyei és helyhatósági választások potenciális jelöltjeinek, hogy bejelentsék szándékukat a hatóságoknak. A jelöltlistákat a jelöltek és a politikai pártok augusztus 30-ig adhatják le, tehát legkésőbb 60 nappal a választások napja előtt. Az egybevont helyhatósági és megyei választásokra október 29-én kerül sor.

 

Polgármesternek, megyefőnöknek és képviselőnek lehet indulni függetlenként és pártszínekben, a pártoknak lehetőségük van koalíciókat alkotni vagy közös listát leadni.

 

Helyi önkormányzati képviselőnek bejelentett állandó lakhellyel kell rendelkeznie azon a településen, ahol indulni szeretne, csak 18 éven feletti személy indulhat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy legkésőbb a választások napjáig be kell töltenie 18. életévét. A polgármester esetében az alsó korhatár 25 év.

 

SJE Nyílt nap

A megyei önkormányzat képviselőjének az a személy jelöltetheti magát vagy jelölhető, aki az adott megye körzetéhez tartozó településen vagy katonai körzetben rendelkezik állandó lakhellyel. Itt is érvényes, hogy a jelölt a választások napján nem lehet fiatalabb 18 évnél. A megyefőnökjelölteknél hasonló a helyzet, kivéve, hogy az alsó korhatár 25 év.

 

A független jelölteknek le kell adniuk a választóktól előzetesen begyűjtött aláírásokat tartalmazó ívet. A minimálisan szükséges aláírások száma a települések nagyságót függ. A függetlenként induló megyefőnökjelöltek számára 1000 támogató aláírásra van szükségük, a független megyei önkormányzati képviselőjelöltek esetében 400 aláírás szükséges.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket