Nyitókép: TA3/screenshot

 

Az SaS nélkül is lehetne kormányozni, amennyiben támogatná azokat a „jó javaslatokat“ a parlamentben, amelyekkel egyetértett – véli Milan Vetrák (OĽANO) parlamenti képviselő. Szerinte a törvényi határidők miatt nincs értelme az előrehozott választásoknak. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter menesztésére nem lát szakmai okot. Vitapartnere, Jana Bittó Cigániková, az SaS képviselője szerint Matovič visszahívása az SaS részéről változatlan követelmény. Mindezt a TA3 Politikában c. vasárnapi vitaműsorban jelentették ki.

 

„Nem hiszem, hogy ha a tárgyalások kudarcot vallanak és ellenzékbe mennének, akkor ne támogatnák azokat a jó dolgokat, amelyekről megállapodás született“

 

– mondta Vetrák. Szerinte ez a koalíciós megállapodás nélkül is működne. Az SaS-es képviselőnő garantálta, hogy a jó javaslatokat pártjuk ellenzékből is támogatná.

 

 hirdetes_300x300  

Szerinte az SaS el tudja képzelni, hogy szeptember 1-je után is a koalíció része marad, de csak a szabályok és a szerződés betartása mellett, a partnerek elleni támadások nélkül. A változatlan követeléseik között továbbra is ott szerepel Matovič távozása, ebben a dologban „nem fognak meghátrálni“.

 

Vetrák azonban bízik abban, hogy párt átgondolja követelését. Szakmai szempontból ugyanis nem lát okot a miniszter távozására, akinek tárcavezetőként konkrét eredményei vannak. „Ez csupán a személye iránt érzett ellenszenv“ – jegyezte meg.

 

Vetrák megismételte, hogy a legjobb megoldás a négypárti koalíció folytatása lenne, szerinte mindenképpen sor kerül a tárgyalásokra. Mint mondt, azért van „csend“ a nyár folyamán, mert az OĽANO képviselői az emberekért dolgoznak.

 

Bittó Cigániková biztosította őt, hogy az SaS is ezt teszi, mert a problémás minisztertől való megszabadulást egyenlőnek nevezte a polgárokért végzett munkával. Elmondása szerint a párt kész tárgyalni egy új koalíciós megállapodásról. Bittó Cigániková azt üzente, hogy az OĽaNO-ban ne helyezzék előtérbe a párt vagy a személyes érdekeket az állam érdekeivel szemben.

 

„Ha Sulík azt tenné, amit Matovič, akkor demokratikus folyamatok mennének végbe az SaS-ben, és azt szeretnénk, ha Sulík változtatna a viselkedésén, különben nagy problémát jelenteni neki a pozícióban maradása”

 

– hangsúlyozta.

 

Vetrák szerint nincs sok értelme az előrehozott választásoknak a törvényi határidők miatt. Ha még szeptemberben megállapodnának az előrehozott választásokról, akkor csak egy év múlva kerülne rá sor. Szerint az is kérdéses, hogy Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök elfogadná-e az SaS-es miniszterek lemondását.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.