Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Csorognak a tavalyi népszámlálási adatok részletes kimutatásai. Bár egyelőre még nem nagyon vannak nemzetiségi összetétellel összevetett adatok, kereszthivatkozások, a Szlovák Statisztikai Hivatal nemrég közzétette az lakosság aktivitás szerinti összetételét. Ebbe többek között a dolgozók, a munkanélküliek és a diákok számai is beletartoznak. Ezt alapul véve térképre tettük a járások szerinti megoszlásokat. Sajnos igencsak látványos lett a végeredmény.

 

Az első térképünk azt mutatja meg a népszámlálási adatok alapján, hogy mennyi foglalkoztatott, nyugdíjas, dolgozó nyugdíjas és munkanélküli van az egyes járásokban.

 

A térkép színezése a foglalkoztatottságot mutatja, és jól látni, hogy az északnyugati-északkeleti választóvonal két felén lévő különbség ezen a téren elképesztően szembeötlő. Míg nyugaton nagyjából 40 és afelett van a foglalkoztatottak százalékos aránya, addig keleten ez szinte minden átmenet nélkül 30-ra esik vissza.

 

 hirdetes_810x300  

Mindez úgy, hogy a nyugdíjasok arányát illetően nincs akkora különbség. Vagyis keleten nemcsak a foglalkoztatottság okoz problémát, de ebből következően jóval nagyobb a szociális nyomás is.

 

Annyit még érdemes kiemelni, hogy a munkanélküliségi adatok több százalékponttal alacsonyabbak lehetnek egy-egy járásban, mint például a nyilvántartott munkanélküliek száma.

 

Ami a magyarlakta járásokat illeti:

  • a 16 régióból 9-ben rosszabb a foglalkoztatottak aránya, mint az országos átlag,
  • szintén 9-ben rosszabb a munkanélküliségi mutató az országosnál,
  • négyben nagyobb a dolgozó nyugdíjasok aránya az országos adatnál,
  • és 10-ben (!) nagyobb a nyugdíjasok aránya az országos átlagnál.

 

 

 

Második térképünk ugyanebből az adatbázisból dolgozik, de a diákok megoszlását mutatja. A járások színe az alapiskolások lakossághoz mért arányától függően sötétedik. Ez a térkép pedig nagyrészt sápadt. Némi általánosítással azt látni, hogy ott, ahol fentebb nagy foglalkoztatottságot láttunk, ott alacsonyabb az alapiskolás korú gyermekek aránya, ott pedig, ahol rosszak a munkapiaci mutatók, több gyermek van.

 

Nyugaton csak a Szenci, a Bazini és Malackai járás jelent kivételt. Ez óriási demográfia nyomást és bonyolult szociális helyzetet jelent. És ez a magyarlakta járások tekintetében is markánsabb:

 

  • A 16 magyarlakta járás közül 10-ben kisebb az iskolaköteles kor előtti gyermekek száma, mint az országos átlag,
  • 8-ban az országosnál kisebb az alapiskolások aránya,
  • 13 (!) magyarlakta járásban alulreprezentáltak az közpiskolás diákok az országos arányhoz képest, és
  • 14-ben (!) kisebb a főiskolás/egyetemista diákok aránya, mint az országos átlag.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!