Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerdán sajtótájékoztatón bejelentette, hogy akár már ma újraindulhat az olajellátás a Barátság kőolajvezetéken. Ahogy arról a Körkép.sk is beszámolt, néhány nappal ezelőtt teljesen leállt az vezetéken történő tranzit, miután fizetési vita alakult ki az orosz Transznyeft és az ukrán Ukrtransnafta között, vagyis az orosz és az ukrán vezetékmonopóliumok között. Úgy néz ki, a helyzet viszonylag könnyen rendeződhet.

 

A gazdasági miniszter elmondta, hogy nem először került sor szállítási zavarokra, például azért, mert nem sürgősségi, hanem egyszerű utalással került megfizetésre a számla.

 

Sulík szerint ezúttal sem Oroszország, sem Ukrajna nem tehet a kialakult helyzetről, a probléma egy nyugat-európai bankban történt. Az ottani banki hivatalnokoknak három munkanapjuk van elbírálni, hogy az adott utalás szankciókba ütközik-e. Esetünkben pénteken kezdték, és kedden hozták meg a döntést, hogy az utalás a nyugati szankciók hatálya alá esik. A pénzt visszaküldték az orosz félnek, az ukrán fél pedig megállította a szállításokat.

 

 hirdetes_300x300  

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Slovnaftnak megvannak a maga saját vésztartalékai, amelyek több napra elegendőek, ezen felül az állam is rendelkezik stratégiai készletekkel. Ez így együtt több mint 100 napra elegendő mennyiséget jelent.

 

Sulík időközben megállapodott az állami készletek rendelkezésre bocsátásáról a Slovnafttal, azzal a feltétellel, hogy a szlovák piac ellátására használhatja csak fel az ebből kapott olajat.

 

A helyzet azonban mára úgy fest, megoldódik. Sulík felvette a kapcsolatot ukrán kollégájával, German Galusenko ukrán energetikai miniszterrel, aki ígéretet tett, hogy amennyiben ma megkapják a szóban forgó összeget, akkor azonnal újraindítják az olajszállítást.

 

Ennek megfelelően a Slovnaft átutalja a kérdéses összeget (nem egész tízmillió eurót) a ČSOB bankon keresztül. Az összeg átutalásának átvállalásáról a Slovnaft anyavállalata, a magyar MOL már tegnap bejelentést tett.

 

Ez a megoldás augusztus végéig folytatódik, tehát az őszi szállításokra új megoldást kell találni, ami kiküszöböli az olyan ellentmondásos hibákat, miszerint az olajért fizetni lehet, a szállításért nem…

 

Sulík egyébként nem tartja kizártnak, hogy hosszú távon megmarad az a gyakorlat, hogy a Slovnaft fogja fizetni az ukránoknak a szükséges tranzitdíjat.

 

Nem jön az orosz olaj Ukrajna felől, egész Közép-Európát padlóra küldhetik. Megszólalt a Slovnaft

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!