Nyitókép: Buday Mária

 

Több hónapig tartó különleges esemény folyamatának lehetünk szemtanúi a Duna mentén. Európa második leghosszabb folyamán római kori őrhajó halad végig, amely 2022. július 18-án Németországban „szállt” vízre, és valamennyi Duna menti országot érinti. Az őrhajó augusztus 9-én a délutáni órákban haladt el Komáromnál, és Izsa község partszakaszán kötött ki.

 

Fotó: Buday Mária

 

A római kori Celemantia közelségében fekvő településen a régi időket visszaidéző újszerű rendezvény hatalmas sokadalmat hívott a Duna-partra, ami által valódi népünnepély keletkezett.

 

 hirdetes_400x285  

 

Fotó: Buday Mária
Fotó: Buday Mária
Fotó: Buday Mária

 

 

A római kori dunai őrhajót német egyetemi kutatók valós régészeti leletek alapján tervezték és készítették el, mégpedig korhű eszközökkel. Szintén tőlük származik az a nagyszerű kezdeményezés, hogy egy evezős program keretében végighajókázzanak a Dunán.

 

A történelmi vízitúra a németországi Ingolstadtól indult, és terveik szerint egészen a Duna romániai fekete-tengeri torkolatáig tart majd. A nagy vállalkozás a Living Danube Limes Interreg nemzetközi projekt keretében valósult meg.

 

A hajót „Danuvina Alacris” névre keresztelték, ami magyarul „Élő Dunát” jelent. A hajó és a rajta megtett vízitúra a római kori emlékekre szeretné felhívni a figyelmet, ami által a mai kor dunai népeinek összehangolását, élővé tételét is elősegítheti.

 

Fotó: Buday Mária

 

A Duna menti népeknek nemzetiségi hovatartozásuktól függetlenül a folyam adottságainak jellegétől hasonló gondokkal kell szembenézniük, és ugyanígy egyazon lehetőségek kínálkoznak számukra.

 

A „Határok nélküli utazás” célja, hogy bemutassa, visszatükrözze azt a 2000 évvel ezelőtti korszakot, amikor az egész Duna-vidék a Római Birodalom részét képezte. A Duna, mint a világ „legnemzetközibb” folyója 10 országon halad át, illetve érinti azokat, amelyek a következők: Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Bulgária, Románia, Moldova és Ukrajna.

 

Tekintettel az ismert történelmi korokra, kevés ilyen jelentőségű folyó van a világon, amely kulturális és történeti szempontból ennyire gazdag és jelentős múltra tekinthet vissza. Eme örökség visszaidézésére vállalkozott a jelenlegi hajós expedíció.

 

A Danuvina Alacris két évig készült, 18 méter hosszú és a 24 fős legénység fizikai ereje serkenti útra. A hajó legénységét, a hivatalos küldöttségeket és a nagyszámú érdeklődőt az izsai partokon a falu polgármestere, Domin István köszöntötte. A fogadóünnepség szlovák, magyar és angol nyelven folyt.

 

Fotó: Buday Mária

 

A part sokadalmát, amely több száz főt számlált, az izsai népviseletbe öltözött kurtaszoknyások ékesítették. Az érdeklődők közelről megtekinthették a kikötött hajó fedélzetét, és szelfit is készíthettek a korhű viseletbe öltözött római kori katonák megjelenítőivel.

 

Fotó: Buday Mária

 

Augusztus 9-én az őrhajó legénysége Izsán éjszakázott, majd 10-én reggel Párkány felé vette az útját, és Esztergom partjainál kötött ki. Következő állomásaik pedig Szentendre, majd Budapest lesz.

 

A Danuvina Alacris a Duna magyarországi szakaszán még számos településen megáll, végül szeptember 1-jén Magyarország legdélebbi Duna-parti települését Mohácsot elhagyva, Kölked határát érintve, Batina (Kiskőszeg) községnél horvát vizekre siklik át.

 

A rekonstruált ókori hajó útvonalát a https://www.facebook.com/livingdanubelimescruise2022 oldalon követhetjük végig annak elkészítésétől, vízre bocsátásától, egészen a célba éréséig.

 

Fotó: Buday Mária

 

A Duna útvonala számos történelmi és földrajzi jelentőségű térséget, települést sorakoztat fel, hiszen partjain négy főváros épült, így Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád, és az élővilág meghatározhatatlan sokféleségének természetes otthona.

 

A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig közel 3000 kilométer hosszúságban kanyargó nagyfolyó mindnyájunk közös kincse.

 

Buday Mária

 

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.