Nyitókép: Facebook/Screenshot

 

A 2022/2023-as tanévben az iskolák a COVID-19 világjárvány előtti módon fognak működni, jelentősebb korlátozások nélkül. A tanulók maszk és reszpirátor viselése nélkül ülhetnek be az iskolapadban, az izoláció csak a pozitívan tesztelt személynek lesz kötelező. Rossz járványhelyzet esetén az iskola igazgatójának lehetősége lesz öt napra bezárni az osztályt, vagy influenzaszünetet hirdetni – tájékoztatott pénteki sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter, hozzátéve, hogy változás esetén az oktatási tárca reagálni fog a kialakult helyzetre.

 

„A COVID-19-re általános betegségként fogunk tekinteni”

 

– mondta az oktatási miniszter, kiemelve, hogy folytatódni fog az ötnapos igazolás lehetősége is. Enyhülnek a terhek az iskolák számára is, amelyeknek ezentúl nem kell kitölteniük a covid űrlapot.

 

 hirdetes_300x300  

„Örülök, hogy a 2022/2023-as tanévet felszabadultan, alapvető járványellenes korlátozások nélkül kezdhetjük annak érdekében, hogy nyugodtan és normálisan működhessünk az iskolákban úgy, ahogy azt a járvány előtt megszoktuk”

 

– szögezte le az oktatási miniszter.

 

Izolálni csak a pozitív személyt kell majd, sem az osztály, sem a közeli kapcsolatok nem kerülnek karanténba. Ha szükséges, az iskolák továbbra is egy elkülönített helyiséget használhatnak a pozitív személyek számára – ismertette az oktatási miniszter. Rossz helyzet esetén az iskola igazgatója az iskola fenntartójának engedélyével öt napra bezárhatja az osztályt. Szükség esetén a regionális közegészségügyi hatóságok influenzaszüneti napokat hirdethetnek. Ha az iskola tanulóinak több mint tíz százaléka pozitív, és az adott közegészségügyi hivatal gócpontnak jelöli meg az iskolát, azt az igazgató a [email protected] e-mail címre küldött üzenettel jelzi.

 

A reggeli szűrés csak az óvodákban marad kötelező. Ez a kötelezettség nem vonatkozik az alap- és középiskolákra.

 

A szülő az új tanévben is öt egymást követő napon igazolhatja az alap- és középiskolás diákot. A miniszter megjegyezte, hogy ez a napszám ötről háromra módosítható, ahogyan a járvány előtt is volt.

 

Az iskolakezdést követően, és az öt tanítási napot meghaladó hiányzás után a szülő igazolást nyújt be a tanuló tünetmentességéről.

 

Az ápolási díjat (ОČR-t) a gyermek 11 éves koráig fizetik ki a szülőknek.

 

„Mégpedig abban az esetben, ha az iskola igazgatója vagy a regionális közegészségügyi hivatal úgy dönt, hogy beszünteti az oktatást az osztályban vagy az iskolában, illetve ha a tanuló gyermekorvosi igazolás alapján egész napos ellátást igényel”

 

– jegyezte meg az oktatási tárca vezetője.

 

A természetiskolák, sítúrák, kirándulások, exkurziók és egészségvédelmi tanfolyamok szervezése továbbra is engedélyezett.

 

A tesztelés már nem lesz kötelező az iskolákban. Lehetőség lesz azonban az önkéntes tesztelésre, mégpedig azokban az iskolákban, ahol a tanulók összlétszámának tíz százaléka pozitív, és a regionális közegészségügyi hivatal ezt lehetővé teszi.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!