Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Pénteken 13 órától a pozsonyi Bôrik hotelben találkozott az eredeti koalíció négy pártjának delegációja. A találkozó után a legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO is sajtótájékoztatót tartott.

 

Eduard Heger kormányfő szerint az SaS nélkül működésképtelen lesz a kormány és nem lesz többségük a parlamentben. Heger a stabilitásra és a megoldás megtalálására apellált, hogy egységes maradhasson a koalíció. Megjegezte, hogy mind a négy párt képviselője egyetértett abban, hogy az Igor Matovič nevéhez kötőődő ún. családtámogatási csomag elfogadása során nem sértették meg a koalíciós szerződést. A koalíciós tárgyalócsoportok jövő héten folytatják a tanácskozást.

 

Heger szerint tudatosítani kell, hogy nehéz idők járnak, be kell tudniuk biztosítani a támogatást a szlovákiai lakosság számára, ehhez pedig egységességre és együttműködésre van szükség a koalíción belül. Aláhúzta, hogy fontos megérteni, Szlovákia és a világ is példa nélküli krízist él ál.

 

 hirdetes_300x300  

„Ha valamire most nincs idő, az a destabilizáció. Ha valaminek itt az ideje, az a stabilitás és az együttműködés”

 

emelte ki Heger, aki szerint nem kerül sor előrehozott választásokra.

 

A kormányfő megköszönte a tárgyaláson résztvevőknek a tisztes párbeszédet és reményét fejezte ki, hogy megtalálják a módját a folytatásnak. Rámutatott, hogy a koalíciós szerződés aláírásával kötelezték magukat, hogy nem fognak személyes politikát folytatni egymás ellen.

 

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője ismételten kiállt Igor Matovič mellett és biztosította támogatásáról Eduard Heger kormányfőt is. Az SaS-t felszólította, hogy lépjen egyet hátra, és emlékeztette a választások előtti és utáni ígéreteire, miszerint nem fog újabb kormányt szétverni. Šipoš beszélt a négyes koalíció megtartását célzó igyekezetekről is.

 

Két és fél órányi tárgyalás után sincs egyezség a kormányválság megoldásáról

 

„Szeptember 1-jén is pénzügyminiszter leszek”

 

Igor Matovič ismételten elutasította az SaS érveit, amelyek alapján le kellene mondania pénzügyminiszteri posztjáról. Nem ért egyet a családtámogatási csomagot érintő SaS-es nyilatkozatokkal és a közpénzeket érintő zavarkeltő nyilatkozatokkal sem.

 

„Számíthatnak rá, hogy szeptember elsején is pénzügyminiszter leszek. És persze azután is, egészen a választásokig”

 

jelentette ki Matovič, majd elnézést kért „minden bűnéért”, azokért is „amelyekről nem is tud”.

 

„Örülnék, ha mindannyian hátra tudnánk lépni egyet”

 

tette hozzá és arra kérte liberális kollégáit, hogy ne hagyják, hogy személyes gyűlöletük szétverje a kormányt.

 

Foto: SITA/Branislav Bibel

 

Arra a kérdésre, hogy valamilyen körülmények között el tudja-e képzelni távozását funkciójából, úgy válaszolt, hogy egy évvel ezelőtt már visszalépett a kormányfői tisztségétől, mikor azt követelte Sulík. Egyúttal emlékeztetett, hogy Sulík ezzel ellenben nem tartotta meg ígéretét, hogy távozik a gazdasági tárca éléről. Ugyanakkor most sem kívánja ezt tőle.

 

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy nem fogja blokkolni azokat a pénzforrásokat, amelyek szükségesek lesznek az iskolák működésére a megemelkedett energiaárak miatt. Ezzel Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter kijelentéseire reagált. Matovič szavai szerint ahogy a pandémia idején is több szektoron segítettek, úgy az iskolák is megkapják a szükséges támogatást.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.