Nyitókép: Archív

 

Nem igaz, hogy az én nevem is szerepel a Szövetség-Aliancia által nehezményezett módosító javaslaton“ – reagált a Körkép.sk megkeresésére Gyimesi György, a legerősebb kormánypárt, az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselője. Az viszont igaz, hogy a mediális szolgáltatásokról szóló jogszabály módosítását az OĽaNO magyarjai, Grendel Gábor és Gyimesi György is megszavazták.

 

A Szövetség-Aliancia szerdán azzal támadta meg Gyimesit, hogy neki is köze van ahhoz, hogy továbbra is kötelező a szlovák feliratozás a nemzetiségek nyelvén sugárzott műsorok esetén.

 

Szövetség-Aliancia: Gyimesi is megszavazta a nemzetiségi tévéműsorok kötelező szlovák feliratozását

 hirdetes_810x300  

 

Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke azt állította, hogy az erről szóló módosító javaslatot Gyimesi is aláírta. A képviselő ezt határozottan cáfolta.

 

Hogy kinek van igaza, az Gyimesi szerint könnyen kideríthető a parlament honlapján. A Szövetség által említett módosító javaslaton nem szerepel a képviselő neve (lásd itt). Van ugyan egy másik módosító javaslat is, ahol viszont igen, de arról  a parlament nem szavazott.

 

Gyimesi megkeresésünkre, hogy mégis mivel magyarázza, hogy olyan törvény került elfogadásra, mely továbbra is előírja a szlovák feliratozást a nemzetiségek nyelvén sugárzott műsoroknál, a következő magyarázattal szolgált:

 

„A törvénynek 228 paragrafusa van. Ehhez jött 265 módosító javaslat a „közös jelentés – spoločná správa” alapján.

 

Ehhez 61 módosító különböző képviselőktől különböző képviselőktől, plusz további 7. Azaz, összeseb több mint 330 módosító javaslat került beterjesztésre összesen 23 szavazás alapján“

 

– reagált Gyimesi.

 

Ezek között szerepelt a kötelező feliratozás is, melyet azonban maga Gyimesi nem írt alá, a jogszabály egészét viszont Grendellel együtt megszavazták, melyben a több száz módosítás közé a szlovák többség becsúsztatta a Szövetség-Aliancia által kritizált kötelező feliratozást is.

 

 

Körkép.sk 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.