Nyitókép: TA3

 

„A kisebbségi kormány nem fog működni“ – jelentette ki Boris Kollár házelnök és a Sme rodina elnöke a TA3 Politikában c. vasárnapi vitaműsorában. „Nem lehet ideiglenesen, kisebbségben kormányozni“ – szögezte le Kollár a pénteken feljátszott, de vasárnap sugárzott interjúban.

 

Szerinte „elfogadhatatlan“ forgatókönyv, hogy ha szeptember 1-jével az SaS távozik a koalícióból, akkor ehhez a párthoz járjanak könyörögni azért, hogy támogassák a javaslatokat a parlamentben. A házelnök egyúttal kritikával illette azokat a képviselőket, akik nem akarják támogatni az esetleges kisebbségi kormányt. Kollár szerint a kormánykoalíció képviselői jövő héten is találkoznak. Kimelete, ő is azt szeretné, ha tovább működne a négyes koalíció.

 

„Van itt két egó, és az a baj, hogy egyik se akar engedni“

 

– kommentálta a koalícióban kialakult helyzetet Kollár, utalva Igor Matovič és Richard Sulík vitájára. A pénteki, Bôrik hotelben megrendezésre kerülő találkozóval kapcsolatban annyit mondott, semmiben sem egyeztek meg.

 

 hirdetes_810x300  

„Nem lehet egy kicsit terhesnek lenni, nem lehet egyszerre kakilni meg sminkelni“

 

– mondta a Sme rodina elnöke.

 

Fico szerint Sulík nem a Matovičcsal kapcsolatos konfliktusa miatt menekül a kormányból

 

„Nekem teljesen mindegy, ha egymást ölik. Matovič ugorjon ki egy elmegyógyintézeti kórteremből, Sulík pedig lője be magát“

 

– felelte Boris Kollár vitaparnere, Robert Fico (Smer-SD) a koalíciós válsággal kapcsolatos kérdésre.

 

A Smer elnöke szerint a gazdasági miniszter és az SaS elnöke nem az Igor Matovičcsal kapcsolatos konfliktusa miatt menekül a kormányból, hanem azért, mert fél a drágulástól.

 

Kollár szerint az is probléma, hogy a válság közepette Richard Sulík, a liberálisok vezére elment kirándulni.

 

„Úgy gondolom, az lenne a helyénvaló, ha itt ülne és tárgyalna“

 

– konstatálta Kollár. Sulík cselekedetét az ellenzéki Smer-SD elnöke is kritizálta. Elmondása szerint a Smer kormányzása alatt soha nem fordult elő, hogy válság idején az egyik koalíciós vezető element volna üdülni.

 

Még Fico referenduma előtt sor kerülhet az előrehozott választásokra

 

Az előrehozott választással kapcsolatban a parlament elnöke azt mondta: „abszolút ebbe az irányba rohanunk“. Egyúttal azt mondta Ficonak, a koalíciós partnerei megelőzhetik őt, és még azelőtt sor kerülhet az előrehozott választásokra, hogy a Smer elnöke ezt a referendumon keresztül eléri.

 

A Sme rodina elnöke szerint a képviselői klubjuk hamarosan három képviselővel bővül – Tomáš Tarabával és a körülötte tömörülő Štefan és Filip Kuffával, akik eredetileg a ĽSNS jelöltlistáján jutottak a parlamentbe. Emellett továbbra is érvényben van, hogy Romana Tabákot, Ján Krošlákot és Jozef Šimkot is beveszik a klubba.

 

A Sme rodina az idei önkormányzati választásokon Rudolf Kusýt támogatja Pozsony polgármesterjelöltjének, megyefőnöknek pedig a Za ľudí jelöltje, Dušan Velič, a befektetési minisztérium államtitkára mellett döntöttek. Rudolf Kusý jelenleg Pozsony-Újváros polgármestere, és egyelőre nem erősítette meg, hogy indul Pozsony polgármesteri posztjáért.

 

Denník N, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!