Nyitókép: sita

 

Idén először összevont helyhatósági és megyei választásokat tartanak Szlovákiában. Az október 29-i szavazásokra már megkezdődtek az előkészületeket, a jelölteknek már csak két hetük maradt arra, hogy regisztráltassák magukat.

 

Október 29-én nemcsak polgármestert és képviselőket választanak a polgáruk településükön, hanem a megyeelnök és megyei képviselők sorsáról is döntenek. A kampány már zajlik és csak 48 órával a választások kezdete előtt ér véget.

 

Fontos tudatosítani, hogy mindenki csak saját állandó lakhelyén szavazhat, jelen esetben nem léteznek szavazókártyák, melyekkel máshol is leadhatnánk voksunkat. Akinek egészségügyi állapota nem engedi meg, hogy maga jusson el a szavazóhelyiségbe, kérheti mozgóurna kiküldését a szavazókörzeten belül.

 

 hirdetes_810x300  
Hogy szavazzak, ha covidos lettem?

 

A parlament korábban jóváhagyott egy törvényt a speciális módon történő szavazásról is, gondolva a pandémiára. Ez  a gyakorlatban akkor lép életbe, ha szeptember 30-hoz a Közegészségügyi Hivatal még mindig fenntartja a covid-pozitív személyek házi izolációját, vagy a koronavírusos beteggel való találkozás miatti karantént.

 

Amennyiben érvényesítik a törvényt, akkor a közegészségügy védelme miatt mozgásukban korlátozott személyek a választás hetében kérvényezhetnek speciális mozgóurnát.

 

Fehér vs. kék boríték

 

Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért felelős osztályvezetője szerint a legnagyobb kihívás a szavazóhelyiségek kérdése lesz. Itt ugyanis két külön választás szavazói fognak találkozni egymással. A választási bizottságok tagjaira így nagyobb feladat hárul, hisz irányítaniuk kell a szavazóhelyiségbe belépőket, hogy ne tévesszenek a szavazólapok kitöltésekor és a szavazólapok szavazóurnába való elhelyezésében.

 

Ugyancsak komoly feladat lesz a választási bizottságoknak a szavazatok számlálása, mivel a szavazóhelyiségek zárása után mind a két választás eredményeit összesíteniük kell.

 

A szavazóknak úgy próbálják megkönnyíteni a két választás különválasztását, hogy a polgármester- és képviselőjelöltekre való szavazásra fehér borítékot, míg a megyei jelöltek számára kék borítékot használnak majd.

 

A két külön színű boríték az azonos színű urnákba kerül, tehát az egyik a fehérbe, a másik a kékbe. Ha a szavazólap nem a megfelelő borítékba kerül, a szavazat érvénytelen lesz.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!