Nyitókép: sita

 

Milan Krajniak és Boris Kollár (mindketten Sme rodina) csütörtökön bemutatták újabb javaslatukat, mellyel mérsékelnék az infálció miatt egyre növekvő negatív hatásokat a nyugdíjasokra.

 

A bemutatott javaslat alapja, hogy segítsenek a nyugdíjasoknak megbirkózni az élelmiszer- és energiaárak növekedésével.

 

Krajniakék három javaslatformát mutattak be:

 

 hirdetes_810x300  
  1. Az első lehetőség egyszeri 150 eurós juttatással számol minden nyugdíjas számára. Ez nagyjából 216 millió eurós kiadást jelentene az államkasszából.
  2. A második szerint a juttatás összege 200 eurónál kezdődne és folyamatosan csökkenne a nyugdíj nagyságához mérten. A legkisebb kifizetendő összeg 50 euró lenne. 200 eurót azok kapnának, akik nyugdíja 300 eurán kevesebb, 50 eurót pedig azok, akiknek 740-nél nagyobb. Ez a verzió 198 millió euróba kerülne globálisan.
  3. A harmadik variáció, hogy a nyugdíjasok a 13. nyugdíj 70 százalékát kapnák meg, tehát abból az összegből indulának ki, amit idén júliusban fizettek ki. A legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőknek ez 210 eurót jelentene, a legmagasabb nyugdíjat kapóknak peidg 35 eurót. Ez a lehetőség 211 millió eurót venne ki az államkasszából.

 

A javaslatcsomagot jelenleg egyeztetésre bocsájtják a koalíción belül, valamint a nyugdíjasokat képviselő szervezetekkel is tárgyalásokat folytatnak majd. Krajniak az intézkedést amolyan novemberi 8 százalékos előrehozott nyugdíjvalorizációhoz hasonlította. A munkaügyi miniszter úgy véli, hogy ezek a javaslatok előnyösebbek, mint a nyugdíjvalorizáció.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.