Nyitókép: körkép.sk/Mede Géza

 

Ahogy arról korábban a Körképen is beszámoltunk, csütörtökön 10:00 órakor Nemesradnóton egy órára lezárták a községen keresztülvezető közutat, ezzel egy órára leállítva az átmenő forgalmat. A környék polgármesterei és az Aliancia-Szövetség megyei képviselői kezdeményezésére a jelenlevő polgárok így kívántak tiltakozni az augusztus 15-én elrendelt forgalomelterelés ellen. 

 

Az akció előzménye, hogy a térségen keresztülvezető 50-es főutat Bátka után, Tornalja felé javítani fogják egy 4,5 km-es szakaszon. A kivitelező kérésére a hatóságok 4 hónapig tartó forgalomelterelést rendeltek el. Az 50-es főút forgalma ezek alatt a hónapok alatt a Bátka-Rimaszécs-Szentkirály-Recske-Tornalja vonalra lett irányítva. Ezt a szakaszt alacsonyabb rendű közutak képezik, amelyek a megye kezelésébe tartoznak.

 

A kijelölt útvonalon lakó polgároknak pár nap után elegük lett az elterelésből. Nagy a felháborodás, figyelemfelkeltő útlezárási akciót szerveztek.

 hirdetes_300x300  

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Az akciót Cziprusz Zoltán megyei képviselő így nyitotta meg:

 

„Nem akarjuk megállítani a munkálatok menetét, de nagyon sok probléma nem lett megoldva az előkészítés során. A forgalom elterelésével kész tények elé állított bennünket az 50-es közút kezelője és az illetékes hatóságok. Összehívtuk ezt az  útlezárást, hogy az illetékeseknek felhívjuk a figyelmét azokra a problémákra, amit okoztak. Minket a megye szempontjából az bosszant a legjobban, hogy a közelmúltban kivitelezett aszfaltozások a térségben tönkremennek. Ezeken az utakon naponta mintegy 1500 teherautó és kamion, valamint 3000  személyautó vonul végig. Tudni kell, hogy ezek az utak nem ilyen forgalomra lettek építve.”

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Bari Aladár, Radnót polgármestere szintén arról beszélt, hogy semmiképpen nem szeretnék akadályozni a munkákat, de sajnos pár nap alatt nagyon sok rossz tapasztalatot szereztek az elterelő forgalom végett. Száguldanak, éjszaka dudálnak a kamionok, már repedezik az aszfalt, de ami rosszabb, repedeznek a házak is. A községben nincsenek járdák, a nép az úton közlekedik, nem is tudja, mi lesz itt iskolakezdéskor.

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Szajkó Richárd, Baraca polgármestere szerint a forgalomeltereléssel az ő községe polgárai jártak a legrosszabbul. Iskolába, munkába 30, illetve 50 kilométer többletet kell megtenniük. Teljesen elvágták a félreeső községet a külvilágtól. 

 

A szónokok közül többen (Vavrek István, Auxt Ferenc) javaslatokkal éltek. Javasolták a községekben lassítók beszerelését, a rendőrség gyakoribb ellenőrzését és egyéb olyan megoldásokat, amelyekkel kiküszöbölnék, vagy enyhítenék a mostani negatív hatásokat.

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A végén Hencz Péter, Bátka polgármestere beszélt.

 

„Tárgyalásokban vagyunk az 50-es út kezelőjével és a kivitelezővel. Igéret van, hogy a jövő héten teljes lendülettel megindul a munka az építkezési területen, le fogják rövidíteni a határidőt és alkalmazni fognak minden más lehetséges megoldást a forgalomelterelés kapcsán. Nyilvánvalóvá tettük, hogy ha nem tapasztalunk radikális változást, három hét mulva megint útlezárást csinálunk, most már Bátkánál

 

mondta Hencz Péter.

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Ezután Cziprusz Zoltán véget vetett az útlezárásnak így helyreállhatott az átmenő forgalom a községben.

 

Az aktivisták beszédei kétnyelvűek voltak.

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.