Nyitókép: RTVS/screenshot

 

„Az, ami szeptember meg fog történni nem más, mint a kormány megbuktatása. Másképpen ezt nem lehet megnevezni“ – jelentette ki az OĽaNO-s Milan Vetrák az RTVS 5 perc múlva 12 c. politikai vitaműsorában. Elmondása szerint az SaS a felelősség elől szeretne elmenekülni.

 

Vetrák elutasítja az SaS azon állítását, miszerint Igor Matovič felborítja az államháztartást.

 

„A Költségvetési Felelősség Tanácsa elismerte, hogy az inflációellenes csomag megőrzi a lakosság vásárlóerejét”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta.

 

Vetrák a vita során felrótta az SaS-es Martin Klusnak, hogy Matovič pénzügyminiszteri posztjáról való lemondásának követelése eleve értelmetlen volt. Ugyannakor a külügyminisztérium államtitkára, Klus leszögezte, hogy a pénzügyminisztérium több botlást is elkövetett, ezért a tárca élén vezetőváltásra van szükség.

 

Klus emlékeztetett arra, hogy Richard Sulík, az SaS elnöke hajlandó távozni a gazdasági minisztériumból, ha Matovič is távozik a kormányból.

 

Ha Igor Matovič lemond, az az ő személyes döntése lesz. Az OĽaNO frakciója nem lát okot a lemondására – jelentette ki Vetrák annak lehetőségéről, hogy a mozgalom vezetője meggondolja magát és lemond a pénzügyminiszteri posztról.

 

„Ha ő maga ilyen értékelésre jut, akkor tiszteletben tartjuk. Ez az ő személyes döntésén múlik”

 

– tette hozzá Vetrák.

 

A külügyminisztérium államtitkári posztjából való távozó után Martin Klus visszatér a parlamentbe. Az RTVS műsorában azt mondta, az SaS által jelölt államtitkárok nem akarnak azonnal lemondani, hanem a folytonosságot akarják fenntartani.

 

„Az ügyintézés és a munka korrekt átadása érdekében addig maradunk, ameddig szükséges lesz“

 

– válaszolta Martin Klus arra a kérdésre, hogy mikor hagyja el a minisztériumot.

 

Milan Vetrák szerint az OĽaNO parlamenti klubja még nem foglalkozott az új miniszterek jelölésével. Az eddig elhangzott nevek csak médiaspekulációk – jelentette ki, hozzátéve: továbbra is bízik abban, hogy az SaS meggondolja magát, és mégis marad a kormányban.

 

Eddig Peter Kremskýt emlegetik új gazdasági miniszterként, Richard Vašečkát pedig oktatási miniszterként. Arról is szó esett, hogy Ivan Korčok – akit az SaS csak jelölt a posztra, de nem a párt tagja – folytathatja külügyminiszterként. Martin Klus ezzel kapcsolatban azt mondta, el sem tudna képzelni jobb utódot Korčok helyett, mint magát Korčokot.

 

SME, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!