Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Szlovákia kormányközi megállapodást kötött Finnországgal 76 darab 8×8-as Patria páncélozott harcjármű (BOV) megvásárlásáról. A megrendelés teljes ára logisztikával, infrastruktúrával és lőszerrel együtt 447 millió euró. Az első jármű átadása 2023 szeptemberében várható. Erről Jaroslav Naď (OĽANO) szlovák védelmi miniszter tájékoztatott Antti Kaikkonen finn védelmi miniszterrel folytatott keddi találkozója után.

 

„Minden követelményt teljesítettünk annak érdekében, hogy átlátható és nagyon előnyös szerződést tudjunk kötni a Szlovák Köztársaság számára, amely olyan alapvető képességeket hoz magával, amelyekkel a Szlovák Fegyveres Erők eddig nem rendelkeztek“

 

– jelentette ki a szlovák miniszter.

 

 hirdetes_300x300  

Naď elmondása szerint szerződést írt alá a Konštrukta Defense állami cég és a Patria cég, valamint a szlovák védelmi tárca és a Patria cég. „Több mint 40 szlovák cég részesül ebből a megrendelésből“ – mondta.

 

Szlovákia 4,675 millió eurót fizet egy járműért. „4,785 millió euróba került az a jármű, amelyet az előző kormány alatt készítettek elő. Vagyis ez a jármű darabonként most több mint 100 ezer euróval olcsóbb“ – konstatálta Naď.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsonyabb árat a magas infláció ellenére is sikerült kialkudni, ráadásul az eredeti modellhez képest az új járműveken fejlesztések is történtek.

 

Az első néhány járművet Finnországban gyártják majd. Naď magyarázata szerint a szlovákiai alkalmazottakat ott fogják betanítani, majd a nyolcadik jármű után a gyártást Szlovákiában folytatják. Szlovákiában az első jármű 2024-ben készülhet el.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!