Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

A Szlovák Köztársaság alkotmánya leginkább szemléletváltásra szorul, mégpedig nagyon sürgősen. Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök szerint Szlovákia még 30 évvel az alkotmány elfogadása után is meglehetősen távol áll attól, hogy kiforrott demokráciának nevezhesse magát, magas szintű jogállamisággal. Ezt az alkotmány elfogadásának 30. évfordulója alkalmából tartott beszédében jelentette ki a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának ünnepi ülésén.

 

„A politikai kultúra szempontjából még az alkotmányunk elfogadása óta eltelt 30 év után is meglehetősen távol állunk attól, hogy kiforrott, magas jogállamiságú demokráciának nevezhessük magunkat, ahol az alkotmány természetes tiszteletnek örvend, betartása pedig magától értetődő. Néha az az érzésem, hogy az alkotmányhoz való viszonyulásunkban és az alkotmányosság védelmében pont az ellenkező irányba haladunk“

 

– kommentálta Čaputová.

 

 hirdetes_400x285  

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy alkotmányunk európai és világszempontból még mindig nem tartozik a „régiek“ közé, de időtartama már több tucat más alkotmányt felülmúlt, államiságunk köztársasági korszakában pedig a második leghosszabb érvényű.

 

„Ahhoz, hogy az alkotmány elfogadásának megünneplése ne csak egy mélyebb jelentés nélküli műsor legyen, amely az elégtelen tiszteletet palástolja, nem elég évente egyszer megünnepelni az alkotmányt, hanem azt az év 365 napján be kell tartanunk”

 

– tette hozzá az elnök.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!