Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL/illusztráció

 

A JOJ televízió megrendelésére készült friss AKO-felmérés szerint a lakosság kétharmada  (66,7 százaléka) bitosan rész vesz az októberi helyhatósági és megyei választásokon. 19 százaléknyi válaszadó bizonytalan igennel válaszolt a részvételére vonatkozó kérdésre. 6,7 százalék jelezte, hogy biztosan nem vesz részt rajta, 4,8 százalék pedig még nem döntött. A nemzetiségi megoszlás szerint a magyarok, a kormegoszlás szerint a fiatalok nagyobb arányban hajlandók részt venni az idei regionális választásokon.

 

A megyék közül a legtöbb „igen” vagy „valószínűleg igen” válaszadó Besztercebánya megyéből került ki, ahol a lakosság 76 százaléka akarhat részt venni a választáson. Nagyszombat megyében az arány 71 százalék, Nyitra megyében 64 százalék. A legtöbb távolmaradót Eperjes megyében mérte az AKO (10 % biztos, 2 % valószínű távolmaradóval).

 

Forrás: AKO/JOJ/noviny.sk

 

Érdekes eredményt hozott a kor szerint megoszlás. Az idei választáson a legkevésbé mózgósítható csoportnak az idősek (66+) látszanak. Csak 82 százalékuk válaszolta azt, hogy biztosan vagy valószínűleg részt vesz az idei választásokon. Ellenben a legfiatalabb választói réteg, a 18-33 évesek 87 százaléka állította ugyanezt. Az össze korcsoport közül a fiatalok között a legnagyobb a szavazni akarók aránya.

 hirdetes_810x300  

 

Forrás: AKO/JOJ/noviny.sk

 

A nemzetiségi megoszlás is érdekes, de nem hozott annyira meglepő eredményt. A magyarok között jelentősen többen válaszolták, hogy biztosan részt vesznek az idei választáson, mint a szlovákok körében. Nyilván a magyar választók életére hangsúlyosabb következményekkel jár a választások eredmény: iskolák, óvodák, kulturális és más nemzetiségi intézmények működése függhet tőle.

 

Forrás: AKO/JOJ/noviny.sk

 

Ami a pártok szerinti megoszlást illeti, a JOJ közlésében nem szerepel a Szövetség-Aliancia, így a listán a legnagyobb részvételi hajlandóságot a kereszténydemokrata KDH és a progresszív PS mutatja. A legkisebb hajlandóság a parlamenti pártokra nem szavazóknál látszik, illetve a Republikánál – amelynek nyilván nincs kiépített szervezeti struktúrája.

 

Forrás: AKO/JOJ/noviny.sk

 

körkép.sk, noviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!