Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

A parlament és a Sme rodin mozgalom elnöke, Boris Kollár úgy látja, az új gazdasági miniszternek energetikai szakértőnek kell lennie – ezt a Markíza televízió Testre szabva (Na telo) vasárnapi beszélgetős műsorában mondta, hozzátéve: van egy név, amiről beszélnek a koalícióban, de nem akarta konkretizálni.

 

Kollár szerint az OĽANO képviselője és a parlament gazdasági bizottságának elnöke, Peter Kremský nem alkalmas jelölt a gazdasági minisztérium vezetői posztjára. Szerinte a jelenlegi helyzetre való tekintettel olyan személyt kell a tárca élére ültetni, aki szakértő az energetika területén.

 

A koalíciós vezetők vasárnap este tárgyalnak arról, hogy kik lesznek a leköszönő SaS-es tárcavezetők helyett az új miniszterek – erősítette meg Kollár. A találkozónak már pénteken (szeptember 2-án) meg kellett volna történnie, de a parlament elnöke szerint elmaradt. Állítása szerint az esetlegesen megüresedő miniszteri posztokat szakmailag és nem politikailag kellene betölteni.

 hirdetes_300x300  

 

A parlamenten kívüli Hlas-SD párt elnöke, Peter Pellegrini a vitaműsorban azt mondta, kormányzásuk kezdete óta voltak viták a koalícióban. Kollár szerint Richard Sulík (SaS) és Igor Matovič (OĽANO) is okolható a válságért. A parlament elnöke szerint nincs jele annak, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter az utolsó pillanatban távozna posztjáról.

 

Kollár elborzadt az energiaárak esetleges emelkedésétől, amelyről pénteken értesült. Pellegrini azt kérdezte, hol van ilyenkor Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök, illetve feltette a kérdést, hogy miként kezeljék az idősek ezt a helyzetet az árak emelkedésével.

 

Kollár állítása szerint „rendkívüli megoldást kell találniuk“. Beszélt a szlovák erőművek esetleges államosításáról is. „A megoldásoknak már régen terítéken kellett volna lenniük” – jelentette ki a Hlas-SD vezetője.

 

Megismételte, hogy ha a politikai pártok megegyeznek az alkotmány módosításáról és előrehozott választásokat tartanak, az ellenzéki pártok megállapodhatnak abban, hogy megszavazzák azokat a jó törvényeket, amelyek megsegítik a lakosságot. Kollár szerint az energiaszegény családoknak energiacsekkeket kell küldeni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!