Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Igor Matovič pénzügyminiszter és az OĽANO elnöke azt állítja, hogy az SaS párt hétfőn (szeptember 5-én) megbuktatja a kormányt. Ezt a közösségi oldalán jelentette ki. A liberálisok viszont Matovičot okolják a koalícióból való kilépésükért. 

 

Matovič kijelentette, hogy ez lesz a harmadik demokratikus és korrupcióellenes kormány, amelyet az SaS megbuktat, rámutatva az ő és Iveta Radičová kormányára. Szerinte a párt célja az OĽANO mozgalom „megalázása“.

 

„Óriási a nyomás, amit mindenhonnan látni lethet. Mi azonban nem adjuk fel“

 

 hirdetes_300x300  

– tette hozzá.

 

Branislav Gröhling oktatási miniszter és az SaS alelnöke úgy reagált, hogy Matovič felelős az SaS-es miniszterek távozásáért.

 

„Egy ilyen miniszterrel egyszerűen nem tudunk működni, aki teljesen hétköznapi dolgokra is blokkolja a pénzeket, és folyamatosan konfliktusokat szül“

 

– mondta. Szerinte Matovičnak és az OĽANO-nak fontosabb a saját posztja, mint egy normálisan működő állam.

 

A vita hetek óta tart a koalícióban. Az SaS bejelentette, hogy kilép a koalícióból, és Matovič lemondását követelte a kormányból, amit az OĽANO megtagadott. Szerdán (augusztus 31-én), amikor az SaS minisztereinek le kellett volna mondaniuk, az OĽANO az energiaválság megoldását célzó intézkedésekkel érkezett a kormányülésre. Amennyiben az SaS támogatja őket, Matovič távozik a kormányból. Az SaS hajlandó tárgyalni a javaslatokról, de csak Matovič távozása után.

 

Richard Sulík, az SaS vezetője szerda reggel benyújtotta lemondását. Arra kérte a többi SaS-es minisztert, hogy ne szerdán nyújtsák be lemondásukat, várják ki a hétfőt. Hozzátette: időt adnak Matovičnak a lemondásra.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!