Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Richard Sulík, az SaS vezetője továbbra sem tudja, hogy lemondása után ki fogja átvenni tőle a gazdasági tárca vezetését. Elmondása szerint az OĽANO több követelése is elfogadhatatlan az SaS számára, ennek ellenére a párt kész tárgyalni a többi javaslatról Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter lemondását követően. A legvalószínűbbnek azonban azt tartja, hogy az SaS-es miniszterek délután lemondnak. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter szintén valószínűnek tartja az SaS-es miniszterek távozását, az új miniszterek nevét azonban nem részletezte.

 

Sulík megjegyezte, nem tudja utódja nevét, aki a gazdasági minisztérium élén váltani fogja, bár már több napja benyújtotta lemondását. Sajnálja, hogy az OĽANO nem élt a két hónapos ultimátummal.

 

„Igor Matovič tudta, hogy nem fog lemondani, és elítélendő módon elvesztegette azt az időt, amit a minisztérium átadására adtunk“

 

– jegyezte meg Sulík, aki elutasította, hogy elmenekülne a felelősség elől.

 hirdetes_810x300  

 

Egyúttal hozzátette, mennyiben az OĽaNO vezetője, Igor Matovič „nem lesz hozzáragasztva a pénzügyminiszteri székhez, és kilép a kormányból“ azonnal hajlandó visszatérni a gazdasági minisztériumba az egész csapatával együtt.

 

Krajniak: A kormány nem baráti társaság

 

Krajniak kijelentette, vannak lehetséges nevek az SaS után felszabaduló miniszteri posztokra, de nem részletezte őket. Feltette a kérdést, megérte-e, hogy a jelenlegi helyzetben az emberek otthagyják a gazdasági tárcát, amikor látják, mi vár Szlovákiára.

 

„Nem érte meg. De ezt nekik kell mérlegelniük“ – mutatott rá Krajniak. Arra a kérdésre, hogy a Sme rodin hajlandó-e együtt kormányozni Matovičcsal, azt válaszolta, hogy két és fél éve kormányoznak vele.

 

„A kormány nem baráti társaság. Az emberek a választásokon döntötték el azt, hogy milyen legyen a kormány. Két és fél évvel ezelőtt mindenkinek el kellett volna gondolkodnia azon, hogy egy ilyen kormányban képes-e teljesíteni a programját“

 

– mutatott rá, hozzátéve, amíg a mozgalom képes beváltani az ígéreteit, a választók miatt van értelme a koalícióban maradniuk.

 

Remišová felelőtlenségnek tartja az SaS-es minisztere távozását

 

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí elnöke elismételte, a jelenlegi helyzetben felelőtlenségnek tartja az SaS-es minisztere távozását. Ha valóban lemondanak, említést fog tenni arról a javaslatról, miszerint a megüresedő miniszteri posztokat pártatlan szakértőkkel töltsék be. Azt szeretné, ha ez mindhárom koalíciós partner megállapodása lenne. Remišová számára a külügyminiszteri és gazdasági miniszteri posztok fontosak. Az energiaválság megoldása, amelyet az új miniszter javasol majd, kompromisszum tárgyát kell, hogy képezze – mutatott rá. Az energiaárak ügyében Remišová rámutatott, hogy konkrét megoldások egyelőre nincsenek terítéken a gazdasági tárca vezetésétől.

 

Mária Kolíková igazságügyi miniszter és Ivan Korčok, a külügyi tárca vezetője (SaS-jelölt) várhatóan hétfőn nyújtja be lemondását.

 

Teraz.sk, SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.