Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Az SaS távozása után megüresedő miniszteri posztokat szakértőknek kell betölteniük, a gazdasági tárca élére pedig válságmenedzsert kell állítani – véli Boris Kollár, a Sme rodina és a parlament elnöke.

 

Elmondása szerint a koalícióban megállapodtak abban, hogy sem képviselők, sem párttagok nem töltenek be pozíciókat. Ugyanakkor hozzátette: konkrét nevekről még nem született megállapodás. Megismételte: ha a kisebbségi kormány nem lesz képes a törvények elfogadására, akkor előrehozott választásokat kell tartani. A kormánnyal szembeni bizalmi szavazást ostobaságnak nevezte.

 

A Sme rodina képviselői kedden Eduard Heger miniszterelnökkel és Igor Matovič pénzügyminiszterrel (mindketten OĽANO) tárgyalnak azokról a célokról, amelyek feltételét képezik a kisebbségi kormány támogatásának. Állítólag az egzekúciós amnesztia elfogadásáról és az idegenforgalom, illetve éttermek támogatásáról van szó, amelyek működését a világjárvány utáni energiaválság is veszélyezteti.

 hirdetes_810x300  

 

„2023. január 1-jétől elsősorban az áramot és a gázt kell megoldani” – hangsúlyozta. „Ha az embereket az állam nem fogja stabilan támogatni, akkor nem fognak tudni megbirkózni az áram- és gázárral“ – jegyezte meg. Kollár szigorú intézkedésekről beszélt, például az áramexport blokkolásáról, az árak befagyasztásáról vagy az energetikai veszélyhelyzet kihirdetéséről.

 

Kollár emlékeztetett arra, hogy a Sme rodina nem idézte elő sem a kormányszakadást, sem a kisebbségi kabinet megalakulását. Konstatálta, hogy minden törvény elfogadásához az ellenzék szavazatait kell majd kérniük. „Nem szívesen szeretnék olyan kormányban lenni, amelyet az ĽSNS vagy a Republika madzagon rángat“ – ​​mutatott rá.

 

Amennyiben a parlament blokkolni vagy akadályozni fogja a törvények elfogadását, nem lesz értelme annak, hogy „20 hónapon keresztül csak fűtsünk és világítsunk”, akkor előrehozott választásokra lesz szükség.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen álláspontot képvisel a Sme rodina Matovič esetleges visszahívásával kapcsolatban, rámutatott: a mozgalom továbbra is a koalíció része, és a jelenlegi kormány egyetlen miniszterének távozását sem szavaznák meg.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!