Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Szlovákia három legmagasabb közjogi méltósága – az államfő, a parlament elnöke és a miniszterelnök – pénteken az Egyesült Királyság pozsonyi rezidenciáján a részvétnyilvántartó könyv aláírásával tisztelegget II. Erzsébet néhai brit királynő emléke előtt. Egyúttal őszinte részvétüket fejezték ki a királyi családnak és mindazoknak, akiket megérintett a királynő halála.

 

„Kivételes személyiség volt, egy erős nő, államasszony, egy rendkívül inspiráló személy. Egész életét, hosszú szolgálatát az emberek közszolgálatának szentelte“

 

– jelentette ki Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke. Egyúttal felidézte, hogy 2019-ben találkozott a királynővel a Buckingham-palotában. „A találkozó felejthetetlen volt“ – mondta, hozzátéve, hogy a királynő nyugalmat, stabilitást és kecsességet sugárzott.

 

Podobizeò krá¾ovnej Alžbety II. poèas vzdávania úcty v súvislosti s úmrtím britskej krá¾ovny Alžbety II. v rezidencii Spojeného krá¾ovstva. Bratislava, 9. september 2022. Foto: SITA/Diana Èernáková

 

 hirdetes_300x300  

Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök a modern világtörténelem kiemelkedő alakjaként jellemezte a néhai királynőt. Elmondása szerint olyan nő volt, aki az első pillanattól fogva az embereket akarta szolgálni.

 

„Élete utolsó percéig hűséges volt ehhez a küldetéshez“

 

– jelentette ki Heger. A miniszterelnök szerint a néhai királynő példás életével megmutatta, hogyan lehet a legnehezebb pillanatokat is kiegyensúlyozottan, higgadtan, bölcsen és tisztelettel kezelni.

 

„Számomra nagyszerű példa arra, hogyan kell tisztelettel és az emberekért csinálni a politikát”

 

– konstatálta Heger.

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kifejtette, hogy az angol királynőre a demokrácia szimbólumaként és a jellem szilárd pilléreként tekintett. Elmondása szerint minden válságot becsülettel kiállt, és természetes tekintélyével az egész világon tiszteletet tudott kivívni. Kollár úgy véli, halála nemcsak az angolokat érintette meg, hanem a szlovákokat is, akik tisztelték őt.

 

„A régi világ a királynő távozásával a változás útjára lép“

 

– tette hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!