Nyitókép: SITA/AP

 

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter az ártatlanok meggyilkolásának megelőzése érdekében az agresszió bármilyen formájának beszüntetésére szólított fel, legyen az terrorista szervezetektől vagy Oroszországtól, Vlagyimir Putyin rezsimjétől érkező agresszió. Naď ezt a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) elleni terrortámadás 21. évfordulója kapcsán jelentette ki. A tragikus esemény évfordulójáról a külügyi és a belügyi tárca is megemlékezett közösségi oldalán.

 

„Még ma is látjuk, mennyire fontos nem alábecsülni a fenyegetéseket, felelősségteljesen felkészülni a válsághelyzetekre, és szilárdan kiállni a szabadság és a demokrácia érdekei mögött. Béke és alapvető biztonság nélkül semmi sem működik egy országban“

 

– jelentette ki Naď. Hozzátette: egy országban kialakult súlyos helyzet az egész világközösséget érintheti, a világ pedig globálisan minden eddiginél jobban össze van fonódva.

 

 hirdetes_810x300  

„Ahogyan a biztonsági környezet megváltozott a World Trade Center, a Pentagon és a Pennsylvania elleni támadások után, úgy változott meg a biztonsági légkör az elmúlt hónapok ukrajnai eseményeinek következtében is”

 

– mutatott rá.

 

Külügyi tárca: Szlovákia továbbra is kiáll az Egyesült Államok mellett

 

Az évforduló kapcsán a külügyminisztérium kijelentette, hogy a Szlovák Köztársaság és diplomáciája továbbra is kiáll az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei mellett a terrorizmus elleni harc bármilyen formájában és az értékek védelmében.

 

„Ezek az emberiség és a demokrácia értékei ellen irányuló barbár támadások arra emlékeztetnek bennünket, hogy mi történik akkor, ha szabadon engedjük a gyűlöletet, az ideológiát és az intoleranciát a társadalomban“

 

– kommentálta a tárca a közösségi oldalán.

 

Belügyi tárca: Az egy elleni támadás mindenki elleni támadás

 

A szlovák belügyi tárca arra figyelmeztetett, hogy a terroristák 2001 óta nem érték el céljukat.

 

„Nem félünk, biztonságosabban utazunk a világban. Tudjuk, mit jelent szembenézni a terrorizmussal. Szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt tudjuk, hogyan kell előre látni, megtervezni és reagálni azokra a helyzetekre, amelyekben szembe kell nézni a valódi gonosszal“

 

– közölte a tárca. Mint hangsúlyozta, a NATO válasza 2001. szeptember 11. után egyértelmű volt – az egy elleni támadás mindenki elleni támadás.

 

Huszonegy évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 19 terroristája négy utasszállító repülőgépet térített el az Egyesült Államok légterében.

 

Helyi idő szerint reggel 8 óra 46 perckor az első géppel belecsapódtak a New York-i Világkereskedelmi Központ északi tornyába, 9 óra 3 perckor pedig egy másik utasszállítót vezettek a déli toronyba.

 

A terroristák a harmadik repülőgéppel 9 óra 37 perckor a Pentagon Virginia államban található arlingtoni épületének repült.  Az eltérített negyedik gép, amellyel vélhetően egy washingtoni célpontot szemeltek ki – a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat –, az utasok ellenállása miatt Pennsylvaniában lezuhant.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!