Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Az AKO ügynökség JOJ televíziónak készített felmérése szerint a lakosság 58,4 százaléka biztos benne vagy „inkább” úgy véli,hogy az országnak egy erős, autoriter vezetőre lenne szüksége, akár azon az áron is, ha a demokratikus elvek határán mozog.

 

Az eredmény elég világos, ám megint kénytelenek vagyunk kihangsúlyozni, hogy ezt a felmérést is fenntartásokkal kell kezelni. Kérdés ugyanis, hogy a felmérés készítői és a válaszadók mit értenek demokratikus elvek alatt? A liberális mainstream szerint lényegében mindenki autoriter, aki nem balliberális és nem kényszerül könnyen kibillenthető koalíciós kormányra.

 

A szlovákiai lakosság esetében ez az eredmény nem annyira meglepő. Mindig is nagy támogatottsága volt az erős, mindent egy kézben tartó vezető típusának a korábbi ilyen jellegű felméréseken. De az, hogy az ilyen válaszadók aránya 60 százalék közelébe került, egyértelműen a gyenge, instabil kormány és a nehéz gazdasági-geopolitikai körülmények eredménye.

 

  hirdetes_300x300   

Sőt, ha már korrekt eredményt szerettek volna a felmérést készítők, megvizsgálták volna, milyen hatással van a megkérdezettek válaszaira, hogy a mainstream sajtó és a liberális pártok, valamint az Európai Unió liberális túlereje gyakorlatilag boszorkányüldözést folytat minden nem liberális kormány és vezető ellen. A Facebook tele van olyan szlovák olvasók kommentjeivel, akik szerint a Brüsszel által autoriter kormányfőnek bélyegzett Orbán Viktor magyar miniszterelnök legalább mindent megtesz a hazájáért és választóiért, szemben más, Brüsszelt kiszolgáló kormányokkal. Mikor tömegek kezdik úgy látni, hogy az „autoriter vezető” alatt azt kell érteni, aki a nemzetközi nyomás ellenére saját országa érdekét képviseli, nem nagyon csodálkozhatunk az alábbi eredmény láttán:

 

Forrás: noviny.sk

 

Jellemzően a nők körében többen válaszoltak „biztos” vagy „inkább” igennel a kérdésre (34,3 százalék, illetve 28,4 százalék, együtt 62,7 százalék), mint a férfiak esetében (31,4 százalék illetve 22,4 százalék, együtt 53,8 százalék).

 

Jellemzően az 49 év feletti korcsoportok körében nagyobb a támogatottsága az autoriter vezetőknek. A „biztos” és „inkább igen” választ adók együttes aránya

 

  • az 50-65 évesek esetében 65,7 százalék,
  • a 66+ korosztálynál 69,9 százalék, míg
  • a 18-33 éveseknél az arány „csak” 48,1 százalék,
  • a 34-49 éveseknél pedig 52 százalék.

 

Pozsony megyét leszámítva (nem egész 40 százalék), minden megyében egyértelmű többségben vanak az autoriter vezető felé hajló választók:

  • Nagyszombat megye: 55,7 százalék,
  • Nyitra megye: 63 százalék,
  • Trencsén megye: 54,9 százalék,
  • Besztercebánya megye: 64,2 százalék,
  • Zsolna megye: 63 százalék,
  • Eperjes megye: 61,6 százalék,
  • Kassa megye: 63 százalék.

 

És végül: A magyar közösség tagjai a többi szlovákiai nemzeti közösséghez képest kiemelkedően magas arányban hajlanak az autoriter vezető irányába. Itt látszik csak igazán a „demokratikus elvek” jelentését érintő liberális torzítás hatása, és az, hogy az „autoriter vezető” képe sokkal inkább a nemzetközi nyomással dacoló vezetővel vág egybe.

 

A kérdés: Ön szerint Szlovákiának szüksége van vagy sem a jövőben egy erős és kemény autoriter vezetőre, akár azon az áron is, hogy a demokratikus elvek határán mozogna? 

 

  • A szlovákok 56,8 százaléka válaszolt a kérdésre biztos vagy inkább igennel,
  • a magyarok 71,9 százaléka választol a kérdésre biztos vagy inkább igennel. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.