Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője elismerte, hogy valamilyen energiadrágulásra számítanunk kell. A Markíza televízió Testre szabva (Na telo) című vitaműsorában kijelentette, a „kormány célja, hogy a jövő évben annyira meredek drágulás ne legyen”, de „elkerülhetetlen az áremelkedés”. Részleteket továbbra sem árult el. Közben Boris Kollár egy másik tévécsatorna vitaműsorában bejelentette, hogy a kormány szerdán tárgyalja az energiaárak befagyasztásának kérdését.

 

Egyébként Kollár sem zárta ki, hogy januártól magasabbak lesznek az energiaárak, mint ma, részleteket azonban ő sem árult el. Állítása szerint a szerdán kormány elé kerülő javaslat tartalmazni fogja az iskolák, kórházak, hivatlok, önkormányzatok és a távfűtéssel rendelkezők árképzését is. Az elfogadott intézkedéseket pedig gyorsított eljárásban fogja tárgyalni a parlament.

 

A helyzet sok jót tehát nem ígér, a mai félmondatokból nagyon úgy fest a dolog, hogy drágulás lesz, már csak az a kérdés, mekkora és milyen feltételekkel.

 

 hirdetes_400x285  

A fentiek alapján az sem zárható ki, hogy a koalíció érdemeben nem tér el a Richard Sulík és az SaS által kidolgozott lakossági árképzéstől. Annak első verziója – mint sok mellébeszélést követően kiderült – a villanyáram esetén 101, a földgáz esetén 55 százalékos emeléssel számol – feltéve, hogy az adott háztartás nem csökkenti fogyasztását 15 százalékkal.

 

Ahogy arra korábban felhívtuk a figyelmet, Sulík volt gazdasági miniszter és az SaS egészen az uniós „válságkezelő” tervek bejelentéséig húzta az időt a lakossági árak kidolgozásával. Egyelőre az EU sem közölt konkrét részleteket. Most lényegében minden koalíciós párt (és az SaS) is azzal takarózik, hogy az energiaválság összeurópai probléma, ezért „szorosan követniük kell az EU iránymutatását”. Ez egyszerű terelés: Spanyolország, Lengyelország, Magyarország és más tagállamok is saját intézkedéseket vezetnek vagy vezettek be, az EU „iránymutatása” nélkül is.

 

A nyár elejére ígért árbefagyasztási intézkedésből tehát még nincs semmi, az idei árral megegyező árszint láthatóan nem tartható, a kormány pedig kisebbségből próbálja keresztülvinni terveit.

 

Šipoš a Markíza műsorán célzott rá, hogy a mostani késedelem Richard Sulík sara, ugyanakkor ez a hétköznapi emberek számára kevés vigasz.

 

Azt elárultak, hogy több mint egy tucat intézkedés kerül bele a csomagba, amelynek véglegesítését az új gazdasági miniszter, Karol Hirman végzi el. Az is sokat elárul, ahogy Šipoš előrejelezte, hogy az intézkedéseknek igazodnia kell a költségvetés lehetőségeihez.

 

Érdemes lesz tehát figyelni, hogy végül a kormány szerdán milyen javaslatot terjeszt elő. Hirman gazdasági miniszter korábban cseh modellt emlegetett, ahol befagyasztották a villanyáram és a gáz kilowattóránkénti árát – hozzátesszük, hogy a cseh intézkedés több milliárd eurónak megfelelő koronával terhelte meg az ottani költségvetést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!