Nyitókép: rtvs live, reprofoto

Frissítve: 12.36

 

„Ez őrültség. Az Európai Unióban ezzel megszűnik a véleményszabadság, hiszen mostantól bármelyik tagország, akinek más véleménye van, meg lesz büntetve. Precedens nélküli lépésnek tartom az Erópai Bizottság részéről, hogy 7,5 milliárd eurót vonjanak meg Magyarországtól az uniós alapokból.”

 

Így reagált Robert Fico (Smer) ellenzéki pártelnök az EB mai döntésére, melynek részleteiről itt írtunk.

 

 hirdetes_810x300  

7,5 milliárd eurós uniós forrást vonna meg az Európai Bizottság Magyarországtól

„Ennek semmi köze a jogállamisághoz. Ha erről lenne szó, Szlovákiától már az összes uniós forrást meg lehetett volna vonni“ – tette hozzá.

 

Fico szerint Magyarországot azért büntetik, mert nem ad fegyvereket Ukrajnának és más a véleménye Oroszországról, mint az EU-s tagállamok többségének.

 

Ursula von der Leyen hamis, mint a török piacon vásárolt Rolex órák

 

– nyomatékosította a Smer elnöke, aki szerint Magyarországot politikai véleménye miatt bünteti az Európai Bizottság.

 

„Meggyőződésem, hogy Magyarországot politikailag büntetik. Ha én lennék a kormányfő, vétóznám a javaslatot, bár elfogadásánál elég az egyszerű többség Brüsszelben. Amit most Magyarországgal szemben javasolnak, azt holnap velünk szemben is megtehetik. Ez egy eddig soha nem látott, sokkoló javaslat”

 

– mondta Fico.

 

Robert Fico (balról) és Boris Kollár. Kép: rtvs live, reprofoto

 

Véleményével a szlovák parlament elnöke, Boris Kollár (Sme rodina) is egyetértett, aki szeretné, ha Szlovákia vétózná ezt a javaslatot.

 

„Személy szerint nem értek egyet Orbán politikájával, de tiszteletben tartom. Magyarország önálló állam, melynek demokratikusan megválasztott kormánya van. Ha a választásokon az emberek ezt választották, és elégedettek vele, nem én leszek az, aki ezt kritizálja, támadja. Ha az EU ilyen formában precedenst vezet be, az az Unió végét jelenti. Legközelebb velünk szemben is bevezethetik”

 

– reagált a második legerősebb kormánypárt elnöke, aki szeretné, ha Szlovákia vétózná a Bizottság javaslatát. Kollár szerint nem lehet büntetni egyetlen tagországot sem azért, mert mást gondol.

 

„Nem vagyunk vazallusok” – hangzott el.

 

Kollár az 5 perc múlva 12 című műsorban azt is felsorolta, mivel nem ért egyet Orbán kapcsán.

 

„Ellenünk lép fel. Földeket, ingatlanokat vásárol Szlovákiában, a saját képére formálja az iskoláinkat, de ebben kiállok Magyarország érdekei mellett”

 

– zárta a szlovák parlament elnöke.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 40 olvasónak tetszik ez a cikk.