Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

Ma a kormány „példa nélküli intézkedésekről döntött három területen is” – jelentette be Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a kabinet szerdai ülése után. Heger szerint a kormány „nem hagyja cserben sem a lakosságot, sem a gazdaságot”. A kormányfő már a sajtótájékoztató elején szükségét érezte leszögezni, hogy a lakosság energiaárai az év végéig le vannak kötve.

 

Heger szerint a környező országokhoz képest Szlovákia igen kedvező áramárat tudott kialkudni az energiahordozó alapára kapcsán (61,21 euró megawattóránként) – amit már kevéséb lelkesen hangoztatott, hogy ez az összeg csak a végső ár maximum 40 százalékáért felelős.

 

Ezt követően kijelentette, hogy a végső ár fennmaradó részéről „folynak a tárgyalások” (tehát még mindig nem zárták le), hogy olyan árat tudjanak bevezetni, amit a háztartások is megengedhetnek maguknak (tehát az év első felében az ígértekkel ellentétben lesz drágulás).

 

  hirdetes_300x300   

Heger többször elmondta, hogy a „háztartásoknak nincs miért félnie, mert a kormány színvonalas megoldásokat dolgozott ki”.

 

A vállalatok támogatását vagy kompenzációját az elszálló energiaárak kapcsán Brüsszel (hetek óta húzódó) döntéseitől tette függővé. Uganakkor leszögezte, hogy nyereséget nem kompenzálnak.

 

Beszélt egy B-tervről is a villanyáram kapcsán. Heger szerint az ország áramból önellátó, földgázból pedig elég mennyiséget tárolt be, illetve szerződött le a téli szezonra. A B-terv azt jelenti, hogy energiaellátási vészhelyzetet rendelnének el, és ebben az esetben megint „valamilyen árat garantálna” az állam a vészhelyzet idejére. Heger szerint ez csak egy szélsőséges megoldás lehetne. Az erről szóló javaslatot a kormány ma elfogadta.

 

Szintén elfogadták ma az egészésügyi dolgozók béremeléséről szóló javaslatot. Heger szerint az intézkedés nemcsak a béreket növeli meg, de „példa nélküli reformot is jelent”, mert a bérezésnél tenyezővé válik az egészségügyben ledolgozott évek száma is.

 

Felszólította a felmondással fenyegetőző több ezer orvost, hogy értékeljék át döntésüket, mert „nem a mostani a megfelelő idő erre”.

 

A konkrét terveket az egyes szakminiszterek mutatták be, ezekkel külön foglalkozunk hamarosan.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!