Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Ha valaki azt állítja, hogy Magyarországon sérülnek a jogállamiság alapelvei, ahogy azt ebben az esetben az Európai Bizottság teszi, az egyszerűen nevetséges – jelentette ki Robert Fico volt szlovák kormányfő a magyar HírTV-nek adott interjújában.

 

Pénteken több magyar média is idézett a volt miniszterelnökkel készült terjedelmes interjúból, amely szombat este kerül adásba a Globál című műsorban.

 

Fico az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni kritikáját a szlovákiai jogállami helyzettel hasonlította össze.

 hirdetes_400x285  

 

„Akkor mi történik Szlovákiában? Vannak, akik meghalnak az ottani börtönökben, de annak is tanúi lehetünk, hogy az igazságügyi minisztérium bocsánatot kér azoktól, akiket jogtalanul ítéltek el“

 

– mondta Fico.

 

A szlovák ellenzéki politikus az interjúban megvédte Orbán Viktor magyar miniszterelnök tetteit. Büntetésnek nevezte azt a brüsszeli javaslatot, amellyel 7,5 milliárd eurós európai uniós támogatást akarnak megvonni Magyarországtól. Fico szerint mindezt azért, amiért Orbán és kabinetje erőteljesen hirdeti elképzeléseit például az ukrajnai háborúról.

 

Az ukrajnai háború kapcsán a volt miniszterelnök azt mondta, osztja Orbán nézeteit, megjegyezve, hogy a világ nagy része másképp érzékeli ezt a konfliktust, mint az EU és az Egyesült Államok.

 

„Miniszterelnökként nem küldenék semmilyen lőszert Ukrajnának. Mert az, aki fegyvert küld Ukrajnának, az a háború folytatására szavaz. Senki nem mondhatja egy mondattal azt, hogy békét akar, közben pedig fegyvert szállít Ukrajnának”

 

– húzta alá Fico, aki Orbánhoz hasonlóan kontraproduktívnak minősített az Oroszország elleni szankciókat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.