Nyitókép: Kancelária prezidenta SR

 

Október 11-én Pozsonyban kerül sor a visegrádi négyek (V4) államfőinek csúcstalálkozójára. A Szlovákia által szervezett találkozón Miloš Zeman cseh államfő is részt vesz – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Rudolf Jindrák, a cseh elnöki iroda külügyi osztályának vezetője.

 

A csúcstalálkozó két tematikusan blokkra lesz felosztva. Az egyikben az államfők Ukrajna biztonsági helyzetével és a hozzá kapcsolódó külpolitikával foglalkoznak. A második blokkban az energiáról és az energia-önellátásról beszélgetnek.

 

 „Ez két téma, amelyet Zuzana Čaputová elnök asszony javasolt, és ezzel természetesen egyetértünk”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta a cseh elnöki iroda külügyi osztályának vezetője.

 

Bár Magyarország álláspontja a jelenlegi háborús konfliktussal kapcsolatban bizonyos szempontból eltér a csoportosulás többi államának álláspontjától, Jindrák nem számít arra, hogy viták lennének az elnökök között.

 

„Nem feltételezem, hogy nagy vita vagy veszekedés lesz, de lehet, hogy előkerül Magyarország eltérő álláspontja. De mi demokraták vagyunk, és ez a megbeszélés arra van, hogy az esetleges eltérő álláspontjainkat elmondjuk egymásnak”

 

– tette hozzá Jindrák.

 

Zeman számára valószínűleg ez lesz az utolsó találkozó a magyar és a lengyel államfővel cseh elnökként.

 

Hatodik alkalommal tartanak V4-es államfői csúcstalálkozót. 2022. július 1-jétől Szlovákia tölti be a visegrádi négyek soros elnökségét. 2023. július 1-jétől Csehország veszi át az elnökséget.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!