Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A Sme rodina, egészen pontosan Boris Kollár pártelnök (és házelnök) és Štefan Holý miniszterelnök-helyettes nemrég bemutatta a sokat emlegetett bérlakásprogramjuk részleteit és a bérletdíj-térképet. Elvileg a program olcsóbb lakásbérleteket biztosít, mint amilyenek a lakáshitel törlesztőrészletei lennének. Ugyanakkor nemcsak Igor Matovič pénzügyminiszter kritizálta Holý javaslatát, hanem annak párttársa, Milan Krajniak munkaügyi miniszter is. Nem világos szerintük, hogy mi a célja a programnak, és hogy mely rétegeket akajra elsősorban támogatni. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a Sme rodina mely megyében milyen maximális bérleti díjakat alakítana ki.

 

A bérlakásokról szóló törvényt a képviselők még a nyári szabadságok előtt fogadták el. A törvény elvileg október 1-jétől lép hatályba, novemberben pedig a Sme rodina ígérete szerint működni fog az online platform, ahol le lehet foglalni a lakásokat. Hogy mikor és hol épülnek meg az első ilyen lakások, egyelőre kérdéses.

 

A kedvezményezettek körét bevételeiktől tették függővé egy sajátos képlet szerint. Egy egyedülálló igénylő akkor lenne jogosult az államilag garantált piacinál alacsonyabb lakásbérletre, ha nettó bevétele nem haladja meg a 1875,40 eurót (2550 eurót bruttóban). Ha párról vagy házasokról van szó, az összbevételük nagysága nem lehet nagyobb havi nettó 3184 eurónál. Ha a párnak egy gyermeke van, 4040 eurós nettó bevétel alatt jogosultak a kedvezményre.

 

 hirdetes_300x300  

Átlagban a törvény a lakáshitel törlesztőrészleteinél 24,6 százalékkal alacsonyabb bérleti díjakat biztosítana.

 

Sok a kritika

 

Nem csak a politikusok, a szakszervezetek is kritizálták a programot jelenlegi állapotában. Az elérhető árú lakások közvetlen hatással vannak a munkaerő mozgására – nyilvánvalóan elsősorban keletről nyugati irányban történő mozgásra kell gondolni -, de nem csak erről van szó. A kedvezményes lakásbérlethez a törvény szerint a munkáltató is hozzájárulhat, négyzetméterenként 4 euróval.

 

A probléma ott kezdődik, hogy a törvény nem számolt a körülmények drámai megváltozásával. Nem kizárt, hogy a Sme rodina sietsége mögött az előrehozott választások lehetősége áll. Mivel a bérlakásprogram volt a Sme rodina legfontosabb választási ígérete, és nem kizárt, hogy jövő tavasszal előrehozott választásokra kerül sor, a sietség logikus. Csak épp nem túl hatékony.

 

A meghatározott maximális bérleti díjak ugyanis nem tartalmazzák a lakások karbantartási költségeit. A szakszervezetek szerint előfordulhat, hogy a munkáltatók hozzájárulása nélkül a lakáshitelekkel szembeni árelőny meg sem mutatkozna. A szakszervezeteknek az sem világos, hogy kik lennének a program célcsoportja. Az ő szempontjukból a hiányszakmákban dolgozókat kellene támogatni. Itt azonban lehetnek ellentmondások.

 

Kirívóan kevés van például IT-szakemberből az országban, akiknek nettó keresetük átlagosan 2500 eurónál is magasabb. Egy jól kereső házastárssal még akkor sem lennének jogosultak a támogatásra, ha lenne egy gyermekük. Az egy másik kérdés, hogy ilyen jól kereső családok esetében indokolt-e a kedvezmény.

 

Boris Kollár házelnök (balra), Milan Krajniak munkaügyi miniszter (középen) és Štefan Holý miniszterelnök-helyettes a bérlakásprogramot bemutató sajtótájékoztatójukon Pozsonyban, 2022. augusztus 15-én. Fotó: SITA/Branislav Bibel

 

Állami alkalmazottak előnyben…

 

Ugyanakkor a szakszervezetek azt is nehezményezik, hogy a program túlságosan az állami szektorban dolgozókra összpontosít. Ugyanezt kifogásolta Igor Matovič pénzügyminisztériuma is, amelynek elemzői nem értik, hogy a majd elérhető lakások 40 százalékának megszerzésére miért kapnak előnyt épp az állami alkalmazottak, és 10 százalékára miért pályázhatnak nagyobb eséllyel a rokkantnyugdíjasok.

 

Itt azért érdemes kiemelni, hogy a Sme rodina a modell összeállításánál jellemzően saját választási rétegeit helyezte előtérbe. Az állami alkalmazottak helyzetbe hozását azonban inkább azzal lehet magyarázni, hogy az előttünk álló időszakban az ő munkahelyük bizonyulhat a legstabilabbnak. Márpedig az ingatlanfejlesztők által állami pénzből felhúzott lakásokat valakiknek fizetnie kell.

 

A pénzügyi tárca hiányolja a bérletidíj-térképénél a járások szerinti megoszlást, szerintük már járásonként is markáns különbségek lehetnek a bérleti díjak és a jelzáloghitelek törlesztői között.

 

Nincsenek modellek?

 

Krajniak munkaügyi miniszter pedig az egyes esetek lemodellezését hiányolja, amelyekből látni lehetne, hogy a gyakorlatban hogyan és kiknél működne a kedvezmény.

 

Holý elnagyolt modellje szerint Nagyszombat megyében egy háromszobás lakás bérleti díja 576 euróba kerülne a kedvezménnyel. Ez azonban nem tartalmazza a karbantartási költségeket és a rezsit, amelyek most épp brutális emelkedésbe kezdtek. A teljes költség így 700 euróhoz közelít, miközben a Nagyszombatban a piaci bérleti díj is ugyanezen a szinten van.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!