Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

A kormányzati döntések kollektívek, és ha az SaS kritizál valamit, akkor önmagát is kritizálja – jelentette ki Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽANO elnöke a leváltásra tett javaslat megvitatása során a parlamentben. A javaslat indoklását „koholmányok, manipulációk és kitalációk raktárának“ nevezte. Azt szeretné, ha a liberálisok visszatérnének a koalícióba, eltörölnék a vörös vonalakat, és beismernék, hogy tévedtek. Az SaS-szel kapcsolatban személyes gyűlöletről beszélt.

 

 „Egyetlen kormánydöntés, egyetlen törvény sem volt a ti jóváhagyásotok nélkül, és akkor is, amikor valamivel nem értettetek egyet, például a családi csomag esetében, azt mondtátok, hogy nem támogatjátok, de nem vagytok ellene, ha az ellenzékkel átültetjük a gyakorlatba, és nem is fogjátok vétózni“

 

– konstatálta Matovič. Szerinte az SaS az egész válságot és az érveket is a csomagra építette fel.

 

 hirdetes_300x300  

Felszólította az SaS-t, hogy pontosítsa, mi az, amit az állampolgárok kárára tesz. Rámutatott a cégek megsegítésére a válság idején, az alacsony munkanélküliségre, illetve arra, hogy a bűnüldöző szervek szabad kezet kaptak. „Ha a liberálisok azt állítják, hogy alkotmányt és törvényeket sértek, akkor tegyenek ellenem büntetőfeljelentést“ – mondta. Matovič elutasította, hogy a pénzügyi tárca csődöt mondana a vezetése alatt, egyúttal kiemelte, hogy a deficit kisebb, mint három évvel ezelőtt.

 

Szerinte az SaS a kormányválság idején demonstrálta, hogy a politikát a magánháborúkra és a bosszúra használja fel. Richard Sulík pártelnökkel kapcsolatban vérben forgó szemekről és arról beszélt, hogy nem sikerült megoldania az energiaválsággal járó problémákat. Elmondása szerint az SaS három hónapig húzta a piros vonalakat, zsarolt, és most hajlandó együttműködni a maffiával.

 

Matovič több mint egyórás beszéde után Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő vezetésével az összes OĽaNO-s képviselő kivonult a parlamentből.

 

Amennyiben nem fejeződik be 19.00 óráig a rendkívüli ülés, csütörtökön reggel 9.00-kor folytatódik, a szavazásra pedig délelőtt 11.00 órakor vagy délután 17.00 órakor kerülhet sor.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.