Király Zsolt: Megtévesztés! Függetlennek mutatkozva nyomulnak a liberális, progresszív polgármesterjelöltek a Felvidéken - Körkép.sk
Árpád
  • HUF: 379.63
  • USD: 1.09
  • 10 °C
  • 16 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Király Zsolt: Megtévesztés! Függetlennek mutatkozva nyomulnak a liberális, progresszív polgármesterjelöltek a Felvidéken

Ez a választókat megtévesztő taktika két fontos magyar városban, Dunaszerdahelyen és Gútán is tetten érhető.

Nyitókép: thepolicytimes.com

 

Új irányzat figyelhető meg a közelgő önkormányzati választások előtt a Felvidéken. A liberális, progresszív elveket valló jelöltek, akik országos szinten eddig büszkén vállalták tagságukat a Progresszív Szlovákia kötelékében, annak magyar tagozatában, hirtelen kabátot váltottak.

 

Helyi szinten ugyanis, ahol mindenki ismer mindenkit, és ahol a liberális, progresszív értékrend továbbra sem népszerű, nem vállalják fel önmagukat. Helyette függetlennek mutatkoznak.

 

Ez a választókat megtévesztő taktika két fontos magyar városban, Dunaszerdahelyen és Gútán is tetten érhető.

SJE Nyílt nap

 

Gútán és Ipolyságon is szoros verseny várható a polgármesteri székért

 

Dunaszerdahelyen Strédl Tomáš az a jelölt, aki 2020-ban a parlamenti választásokon még büszkén vállalta, hogy ő a PS-Spolu magyar platformjának tagja. Két évvel később, 2022-ben a város polgármesterjelöltjeként már a liberális, progresszív logót, színeket, így annak értékrendjét elrejtve inkább függetlenként méretteti meg magát. Vajon miért?

 

Kép forrása: Strédl Tomáš Fb-oldala

 

Kép forrása: dunstreda.sk

 

Ugyanez érvényes Gútára is, ahol Kárpáty Ernő döntött úgy, hogy átmenetileg köpönyeget vált. 2020-ban a PS-Spolu parlamenti listájának 68. helyén szereplő Kárpáty a párt magyar platformjának alelnökeként indult. Idén azonban Strédlhez hasonlóan már ő is átöltözött. Levetve a liberális mezt és felöltve a neutrálisnak tűnő függetlent. Mert egy független jelöltnek nagyobb esélye van a magyarlakta vidéken, mint egy progresszív politikát folytató pártnak, és ennek érdekében színezik át magukat.

 

A gond átalános értelemben azzal van, ha egy adott jelölt ilyen rövid idő alatt ilyen gyors váltásra képes a hatalom érdekében. Miközben akár az is elképzelhető, hogy ki sem lép a pártból, csak átmenetileg felfüggeszti a tagságát. Mi ez, ha nem a választók megtévesztése?

 

Bujkáló liberálisok

 

Szűkebb és bővebb környezetünkben egyre gyakrabban látjuk a konzervatív, valamint a liberális, progresszív ideológia összecsapását. Ez a két értékrend ütközik az orosz-ukrán háborúra, migránsválságra, oroszellenes szankciókra adott válaszok esetén.

 

Tegnap még liberális, progresszív, ma már polgármesterjelöltként (átmenetileg?) független. Kép forrása: Kárpáty Ernő Fb-oldala

 

Magyarországon választási ciklusok óta küzd a Fidesz-kormány Brüsszellel és a hazai baloldallal. Szlovákiában szintén a progresszív-liberális erők azok, akik épp megbuktatták a kormányt.

 

A felvidéki magyar társadalom többsége e tekintetben inkább konzervatív, jobboldali. Ez köszön vissza a mindennapok szintjén, legyen szó az egyes pártokra adott szavazatok, a Fidesszel és Orbán Viktorral való szimpátia, vagy a közösségi médiában zajló diskurzus alapján.

 

Ki kicsoda?

 

Európai és országos szinten könnyű megkülönböztetni, hogy ki kicsoda, hogy ki milyen csapatban játszik. Fel kell ugyanis vállalni, elő kell állni a farbával. Szavazni kell a felmerülő kérdésekről, ami a választók tájékozódását is segíti. Ők pedig eldönthetik, hogy kérnek-e belőle vagy sem. A PS-Spoluból legutóbb konkrétan nagyon nem kértek.

 

Polgármester-választás a Felvidéken: Dunaszerdahelyen és Komáromban független magyar jelölt csap össze a széthulló Szövetség-Aliancia jelöltjével

 

Önkormányzati, polgármesteri szinten viszont elég egy gyors mezcsere, és neutrálisnak tűnő függetlenedéssel könnyen zsákbamacskát vehetünk. Magyarán, hogy olyan jelöltnek szavazunk bizalmat, akiről utólag derül csak ki, hogy településvezetőként ki is valójában. Milyen értékeket vall, mi a fontos számára. Mert egyre több ilyen helyzet adódik már helyi, polgármesteri szinten is, ebben biztosak lehetünk.

 

Ezért érdemes résen lenni, ha valaki tegnap még progresszív volt, ma pedig már független. Bujkálás helyett ugyanis világos beszédre, nyílt kiállásra van szükség. Hiszen városainkban, falvainkban is egyre több az olyan hatáskör, eldöntendő helyi kérdés, mely egyenes gerincet, világos értékrendet és egyértelmű válaszokat igényel. Alibizmus, köpönyegforgatás, választói megtévesztés helyett.

 

Megyefőnök-, polgármester-, esetleg képviselőjelölt vagy és szeretnéd magadat megmutatni a választók előtt? Kérd a Körkép.sk ajánlatát és láthatóvá teszünk. Hirdess a legolvasottabb jobboldali, konzervatív, polgári, felvidéki magyar portálon.

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Bazi
2022. Sze. 30. 06:49

Settenkednek, mint a rókák! Csak azt nem értem, hogy gerinc nélkul hogyan tudnak?

Igazmondó
2022. Sze. 30. 08:33

Várjuk a hasonlóan tartalmas "oknyomozó" (sicc) cikket a szövetséges - kiváltképp emkápés - politikusokról, akik szlovák iskolába íratták csemetéiket.

Kósa Zoltán
2022. Sze. 30. 09:03

A helyzet az, hogy a stratégia jó, működik. Čaputová például megtévesztett, nem olvastam utána. Amúgy működött kelet legtöbb államában is, sajnos a liberális vonulat taktikailag és pénzügyileg, el kell ismerni, nagyon jól fel van vértezve. Arról nem is beszélve, hogy a magyar pártok egymást lejáratva elbizonytalanították az embereket. Nincs ma olyan magyar magyar párt, amelyik meg tudna szólítani, alternatívát tudna adni, víziója lenne. Legjobb lenne " szélnek ereszteni mindenkit" és újra gondolni, újjá alkotni a magyarság értékképviseletét az alapoktól kezdve. Bajban vagyunk, Szlovákia úgyszintén, Európa pedig elindult a lejtőn, ki tudja hol áll meg...

Dodo
2022. Sze. 30. 13:03

Ezek a szelhamos gerinctelen liberalisok mindenre kepesek,

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket