Nyitókép: Archív

 

Kínos helyzetbe került Szlovákia azután, hogy nyugati szomszédai (Csehország és Ausztria) határellenőrzéseket vezettek be vele szemben. Ennek oka az ellenőrizetlenül Nyugat felé hömpölygő migránsáradat, melyből Bécsnek és Prágának is elege lett. Hogy milyen léptékű ismét a probléma, jól jelzi, hogy csak a cseh határőrség az ellenőrzések bevezetése utáni első napon 115 illegális határátlépőt tartóztatott fel és toloncolt vissza Szlovákiába. Többségük szír állampolgár, akik hosszú ideje várták Törökországban a Nyugatra, elsősorban Németországba való eljutást.

 

A szlovák ellenzék azonnal a belügyminiszter, Roman Mikulec (OĽaNO) felelősségét emlegette, felhozva, hogy az illetékes szervek azt sem tudják, mi történik az országban. A szlovák kormányzat soviniszta, magyargyűlölő része persze azonnal Magyarország irányába mutatott.

 

Rastislav Káčer külügyminiszter konkrétan az Expres rádió Braňo Závodský által vezetett politikai műsorában szúrt oda ízléstelenül Magyarországnak. Orbán Viktor kapcsán cinizmust emlegetett, szerinte ugyanis a magyar kormányfő eddig azt játszotta, hogy a Káčer által csak „kínai nagy falnak” nevezett határkerítés majd megvédi Európát.

 hirdetes_300x300  

 

„Ez tőle cinizmus, mert ő akart lenni az a kínai nagy fal, ami megvédi majd a keresztény Európát, de most úgy tűnik, hogy ez a nagy fal elég hézagos”

 

– mondta szó szerint a műsorban a szlovák diplomácia első embere.

 

 

A Körkép.sk még melegében, a műsor másnapján csípte el Káčert, akitől nemcsak a migránsválsággal kapcsolatos álláspontjára, hanem Orbánnal, illetve Magyarországgal kapcsolatos korábbi szavaira is rákérdeztünk. Íme, az elnöki palotában, a szlovák és a magyar államfő közös sajtótájékoztatóját követő másodpercekben rögzített villáminterjú:

 

Körkép.sk: Azt nyilatkozta, hogy Magyarország szellősen védi az EU határait. Értsük ezt úgy, hogy azért, mert Ausztria és Csehország is határellenőrzéseket vezetett be Szlovákiával szemben Ön emiatt Magyarországot hibáztatja?

 

Káčer nem sokáig bírta, Magyarországra tett megjegyzést a cseh határellenőrzések bevezetése kapcsán

 

Rastislav Káčer: Nem gondolom, hogy speciálisan Magyarország a hibás ebben. Azt állítjuk, hogy a schengeni külső határokat kell megerősítenünk. Mert ha Szlovákiára tekintünk, mi nem jelentünk problémát. Szlovákia szekundáris migráns ország. Nálunk a menekültáradat csak átfolyik. Hozzánk nem repülőgépből dobálják a migránsokat. Nem a mi kis schengeni határunkon keresztül érkeznek a migránsok. Mi semmilyen körülmények között nem akarjuk lezárni az országhatárainkat. Rengeteg a napi szinten Ausztriába, Magyarországra, Csehországba ingázó személy, emellett az üzlet is zajlik. Mi azt akarjuk, hogy a schengeni határ szabad maradjon. De ha a migránsnyomás erősödik, közösen kell segítenünk minden országnak a külső schengeni határaikon annak védelmében. Hogy minél kevesebb migráns lépje át, mert más megoldás erre nincs.

 

Körkép.sk: Még egy kérdést ha megenged, Ön korábban, még mielőtt külügyminiszternek kinevezték, úgy nyilatkozott, hogy létezik egyfajta egyezség Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor között arról, hogy megbontsák Szlovákia területi egységét. Ugyanezt gondolja miniszterként is?

 

A volt budapesti szlovák nagykövet: Orbán Magyarországa három lépésre van a területi követelésektől

 

Feljelentette az Új Egység mozgalom vezetője a volt budapesti szlovák nagykövetet – Videó

 

Rastislav Káčer: Amit mondtam, megmondtam. Nem fogom cáfolni. Ugyanaz az ember vagyok. Keresse meg, hogy mit nyilatkoztam. Abban, amit mondtam, ugyanaz a Rastilsav Káčer vagyok, aki akkor nyilatkozott.

 

Körkép.sk: Nyilatkozna így most is, immár külügyminiszterként?

 

Rastislav Káčer: Már válaszoltam.

 

Íme, a hanganyag:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.