Nyitókép: SITA/AP

 

Pénteken (szeptember 30-án) 222 illegális migránst vettek őrizetbe Szlovákiában – tájékoztatott Zuzana Eliášová, a szlovák belügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: a szlovák rendőrök Magyarország határ menti területein is segítik a helyzet figyelemmel kísérését.

 

„Felerősítettük Szlovákia, Magyarország, Ausztria és Csehország operatív egységeinek együttműködését a csempészet felszámolásában. Tény, hogy elsősorban Szerbiából érkezik az illegális migránsok mintegy 80 százaléka Európába. A Nyugat-Balkánon összességében 205 százalékkal nőtt meg az illegális migráció”

 

– mondta Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter, akinek az utasítására szombaton is minden szükséges egységet bevetnek.

 

 hirdetes_810x300  

Jelenleg megállás nélkül járőröznek a dunacsúni autópálya-határátkelőhelyen, valamint a komáromi, medvei és párkányi határátkelőhelyeken.

 

A szlovák rendőrök Magyarország területén is fokozott létszámmal segítik és figyelik a helyzetet. „Ma személyesen is Magyarország területén tartózkodom, rendőrjárőreink segítenek a magyar kollégáknak, és intenzíven ellátják munkafeladataikat” – mondta Štefan Hamran rendőrkapitány.

 

Ausztria és Csehország szerdáról csütörtökre virradóra vezetett be ideiglenes ellenőrzést a Szlovákiával közös határon a megnövekedett illegális migráció miatt.

 

Mikulec megismételte, hogy a belső határellenőrzés bevezetése a befogadó országok képviselőinek döntése.

 

„Szlovákia nem hajlandó gyűjtőtáborrá válni azon migránsok számára, akiket Csehország vagy más országok visszaküldenének. Nemzetközi szinten közös partnerségi megoldást kell találnunk a schengeni övezet határának védelme érdekében”

 

– tette hozzá. Hétfőre (október 3-ra) munkamegbeszélést hívott össze Pozsonyban Szlovákia, Csehország, Ausztria és Magyarország belügyminisztereinek részvételével.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.