Nyitókép: Körkép.sk

 

Október 29-e fontos nap lesz a felvidéki magyarság életében. Ezen a napon ugyanis új megyei és önkormányzati vezetőket választunk.

 

Gútán a kiemelt jelentőségű felvidéki magyar városok közül talán elsőként, mintegy 100 résztvevő előtt Halász Béla polgármesterjelölt mutatta be elképzelését, vízióját a jövőre nézve. Programbemutatóján nemcsak a vele egy csapatban induló képviselőjelöltek, hanem további, jelenlegi városi képviselők is részt vettek, ami Halász erejét, esélyeit mutatja.

 

Helyszíni riportunk.

 hirdetes_810x300  

 

 

A B-tervnek nevezett, 12 pontban kidolgozott javaslatcsomagot egy komoly, reprezentatív felmérés előzött meg. Régiós szinten kevésbé megszokott alapossággal. Halász Béla és jelölttársai részletesen bemutatták elképzeléseiket Gúta fejlesztésére, megoldatlan problémáinak rendezésére vonatkozóan.

 

Gútán három polgármesterjelölt indul:

 

  1. A várost már 16 éve vezető, kezdeti lendületében mára megfáradt Horváth Árpád (Szövetség-Aliancia).
  2. A liberális, progresszív színek helyett megtévesztően inkább függetlenként induló, a kampányban egyre inkább lemaradó és így öncélúan inkább Horváth Árpádot segítő Kárpáty Ernő,
  3. valamint a szintén független, egykori MKP-s Halász Béla.

 

Király Zsolt: Megtévesztés! Függetlennek mutatkozva nyomulnak a liberális, progresszív polgármesterjelöltek a Felvidéken

 

Új polgármester, új lendület

 

A jelenlévők megismerhették, hogyan kívánja megoldani Halász Béla és csapata a város égető problémáit. Ezek a következők:

 

  • Utak, járdák állapota
  • Kerékpárutak kiépítése
  • Hiányzó szupermarket kérdése
  • Város irányításának hatékonysága
  • Szemétszállítás, hiányzó szennyvízhálózat kérdése
  • Nyitott, lakossággal kommunikáló és rugalmas helyi hivatal
  • Dögös rész fejlesztése
  • Munkahelyteremtés, fiatalok támogatása
  • Zöldövezetek, parkolóhelyek, helyi piac létesítése, stb.

 

 

Gútán jelenleg 35 képviselő méretteti meg magát, miközben volt már 117 is, ami a fásultság, apátia jele helyi szinten. Halász Béla beszédében konkrét javaslatok, elképzelések egész sorát mutatta be.

 

 

 

Elhangzott, hogy az elkövetkező időszakot a takarékoskodás jellemzi majd, ugyanakkor a spórolásnak észszerűnek kell lennie. A polgármesterjelölt a napokban találkozóra hívja a városi szervezetek vezetőit, hogy áttekintsék a magas energiaárak problémáját.

 

„Átbeszéljük, hogy mire kell felkészülni. Energetikai átvilágítást, auditot kell végezni az összes középületre, hogy ez alapján tudjunk pályázni az energiafogyasztás hatékonyságának növelése érdekében“

 

– mondta Halász, aki szerint a zöld energia felhasználására, napelemekre, hőszivattyúkra, szigetelésre, ablakcserékre, a közvilágítás optimalizálására van szükség a magas fűtési és energiaárak miatt.

 

 

A mintegy kétórás összejövetelen szóba került a városon áthaladó főút balesetveszélyességének problémája, a szabványnak megfelelő buszmegállók, bicikliutak kérdése. Gútán a város alig 30 százaléka van csak rákötve a szennyvízcsatornára, a többség szippantós kocsira kényszerül a szennyvíz elvezetése érdekében, ami a jelenlegi polgármester egyik legnagyobb felelőssége. Gúta talán az egyedüli város Szlovákiában, ahol nincs megoldva ez a kérdés. Jelenleg legalább 6-8 évbe és 30 millió euróba kerülhet a megfelelő szennyvízhálózat kiépítése.

 

Lengyel István képviselőjelölt a város irányításának, nehézkességének problémájára hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy új lendületre, friss vérre van szükség.

 

 

Gőgh Péter képviselőjelölt szerint, aki a helyi férfi kézilabdaklub vezetőedzője, új sportcsarnokra van szükség, a jelenlegi tornaterem ugyanis a város leggazdaságtalanabb épülete.

 

„Egy hőelnyelő monstrum rossz nyílászárókkal, melynek fenntartása a mai energiaárak mellett rendkívül drága.“

 

A mozgás fontosságát kiemelve rámutatott a Vág, Kis-Duna adta lehetőségek fejlesztésére is.

 

Németh Béla képviselőjelölt a nyugdíjsok, városi rendőrség, közbiztonság kérdését vetette fel, megemlítve, hogy Gúta a migránsok egyik tranzitvárosává vált, amit kezelni kell.

 

Dögös, mint fő kitörési pont

 

Az est folyamán Halász Béla bemutatta Csémy Krisztián komáromi építész fejlesztési tervét a Dögösre vonatkozóan. A polgármesterjelölt szerint ez az egyik fő kitörési pontja lehetne a városnak. Uniós pályázati pénzekből a Dögös-tó körül tanösvény, szolgáltatások, móló, pihenő és sportolási lehetőségek épülhetnének, ami végre méltó szintre emelné ezt a Natura 2000 besorolású területet.

 

 

Az est végén az aktív résztevők konkrét kérdéseket intéztek Halász Bélához és csapatához, többek között a Lidl érkezésével, munkahelyteremtéssel, szennyívízhálózat kiépítésével, orvosi szolgáltatások bővítésével kapcsolatban.

 

 

Halász Béla polgármesterjelölt az elkövetkező időszakban további találkozókat tervez a város lakosaival annak érdekében, hogy október 29-én új lendülettel, tenni akarással felvértezve új polgármestere lehessen Gútának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.