Belföld

Az OĽaNO kilenc képviselője nem vesz részt a Matovič leváltásáról szóló szavazáson, egyúttal felhívást küldtek neki

A kilenc képviselő kijelentette: nem értenek egyet a demokraták közötti agresszió fokozódásával.

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Az OĽaNO mozgalom kilenc képviselője felszólította pártvezetőjüket, Igor Matovič pénzügyminisztert, hogy vegye tudomásul a Szlovákiát fenyegető veszély súlyosságát, és a 2020-as választások győzteseként javasoljon egy olyan új megállapodást a demokratikus erők számára, amellyel a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában visszaáll a demokratikus képviselőkből álló stabil többség.

 

Ez áll a Kristián Čekovský, Róbert Halák, Monika Kozelová, Anna Mierna, Anna Remiášová, Jaromír Šíbl, Tomáš Šudík, Jarmila Vaňová és Vladimír Zajacik által aláírt nyilatkozatban.

 

Az aláírók egyúttal kijelentették, hogy nem értenek egyet a demokraták közötti agresszió fokozódásával – még az OĽaNO részéről sem, ezért nem vesznek részt az SaS által kezdeményezett, Matovič leváltására irányuló szavazáson.

 

 „Ne húzzuk el a parlament politikai instabilitását egy nappal sem, mert Szlovákiának kell elviselnie a világjárvány okozta súlyos gazdasági következményeket, az energiaválságot, valamint Putyin Ukrajna elleni háborújának következményeit, amit egy Szlovákia elleni hibrid háború kísér. Olyan tél áll előttünk, amelyben az orosz háborús szándékok (beleértve az atomfegyverek bevetését is) veszélybe sodorhatják a Szlovák Köztársaság minden polgárát”

 

– fogalmaznak a képviselők.

 

Agresszív retorika

 

Hozzátették: ez nem a megfelelő idő arra, hogy a politikusok a személyes érdekeket és vitákat helyezzék előtérbe.

 

„Annak sincs itt az ideje, hogy az agresszív retorikájuk átkerüljön az újságírókra, ahogy azt Igor Matovičtól hallottuk. Nem értünk egyet ezzel, és mindenekelőtt elnézést kérünk a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak szüleitől és hozzátartozóitól, valamint minden becsületes újságírótól, akit jogosan sértett meg Matovič kijelentése”

 

– áll a közleményben.

 

Az aláírók szerint, ha az újságírók kritizálják a politikusokat, akkor a demokratikus politikusoknak érvekkel kell válaszolniuk, nem pedig az újságírók démonizálásával.

 

„Az újságírók nem jelentenek fenyegetést, ők a demokrácia részét képezik, ami a demokrácia építésének minden válságos pillanatában megerősítést nyert – a szabadság megszerzésétől Ján Kuciak újságíró tragikus meggyilkolásáig“

 

– állítják a képviselők, mondván, hogy Kuciak a romlott politika áldozata volt, akárcsak Martina Kušnírová vagy Róbert Remiáš.

 

 „Ezek az áldozatok arra köteleznek minden demokratát, hogy ne a személyes érdeket helyezzék előtérbe. Csak így tudjuk visszaadni elrabolt államunkat az állampolgároknak, ahogyan azt a 2020-as választásokon ígértük“

 

– tették hozzá a képviselők.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket