Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A parlament megszavazta, ezzel második olvasatba küldte az Oroszországból importált olajra kivetendő különadóról szóló javaslatot. A Slovnaft korábban tiltakozott az intézkedés ellen. A javaslatot a 130 jelenlévő képviselőből 68 támogatta. A törvény második olvasatban még ma, a délután folyamán tárgyalásra kerül.

 

Ha a törvényt elfogadják, akkor különadóval sújtják majd az adott évben importálT orosz kőolaj teljes mennyiségét. Az adó nagysága 30 százalék, de nem a teljes importárra vonatkozik, hanem az 5 euróval csökkentett importár és a referenciaár (egy nyugati irányadó olajár) közti árkülönbségre.

 

Továbbra is kérdés, hogy a már hatályos vagy később hatályba lépő uniós olajembargós szabályok milyen hatással lesznek a különadó hatékonyságára. Az ugyanis lényegében a Slovnaft finomítóra irányul. Az embargós szabályok ugyanakkor megtiltják az orosz olajból készített termékek exportját (ez alól a Richard Sulík vezette gazdasági minisztérium elmulasztott felmentést kérni az EU-tól), ami az előrejelzések szerint szorult helyzetbe hozhatja a finomítót, mivel termelése kétharmada külföldre irányul.

 

 hirdetes_300x300  

Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője a Facebookon a törvény első olvasatbani elfogadására úgy reagált:

 

„Újabb populista törvény, amelyre az emberek és a cégek is ráfizetnek. Erre a munkáltatók és az érdekvédelmi szövetségek is figyelmeztettek, de hiába”

 

írta, majd kifejtette, hogy a törvény elfogadása

 

„a képviselők morális normái szerint történt, tehát megjegyzések nélkül, negatív gazdasági hatásokkal, anélkül, hogy pozitív hatással legyen az emberek szociális helyzetére, a házasságkötésekre, a családalapításra, a társadalom információjára és a közigazgatási szolgáltatásokra. (Ez így szerepel a törvény indoklásában.) „

 

fogalmazott Molnár. Kiemelte:

 

„Az egyetlen pozitív hatást a költségvetésre mutatták ki – 5 hónappal ezelőtti számítások alapján”

 

közölte.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!